Trenutno se predvaja:
2. junij 2020 ob 10:21 Novice

Le deset let star vrtec v Ankaranu potreben prenove

Ankaranski vrtec ima le 10 let, a je potreben temeljite prenove. Pred desetimi leti so hiteli z gradnjo in čeprav je prijeten in sodoben, so se kmalu pokazale težave z zamakanjem.
Težave so reševali iz leta v leto, a zadnji nadzor je pokazal, da je sprotnemu krpanju tal in sten treba narediti konec. Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič
Težave so reševali iz leta v leto, a zadnji nadzor je pokazal, da je sprotnemu krpanju tal in sten treba narediti konec. Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič

V igralnici, kjer je skupina najmlajših otrok, so se težave z zamakanjem pokazale kmalu po odprtju, je povedala pomočnica ravnateljice Osnove šole Ankaran, Kristina Twrdy:

"Zadnja leta pa opažamo spremembe, kažejo se fleki, lise po stenah in težave s parketom."

Dve poletji zapored so v vrtcu izkoristili manjše število otrok za popravilo. Popravili so vodovodno napeljavo, menjali parket, skušali poskrbeti za izolacijo. A težav ni bilo konec, je povedala Twrdyjeva:

"Zdaj so izvajali monitoring. Monitoring je ugotovil, da je večja prisotnost vode, zaradi slabe hidroizolacije, predvidevajo. Tako, da bo treba sanirati kar večji del objekta."

Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič

V ankaranskem vrtcu in na občini so upali, da bi sanacijo lahko izpeljali že to poletje. Vendar se ta odmika, saj pogovori z lastnikom, leasingodajalcem Heta, še potekajo, je povedala podžupanja Občine Ankaran, Barbara Švagelj.

"Mi upamo, da bo čim prej. Da bodo lastniki razumeli, da gre za pomemben objekt, kjer ne moremo prav veliko čakati. Monitoring je neizpodbitno pokazal, da gre za napake pri gradnji in pričakujemo ustrezno ravnanje lastnika."

Na ankaranski osnovni šoli in vrtcu so pripravljeni na sanacijo, v načrtu imajo več scenarijev za selitev otrok, da ne bi starši ostali brez varstva. Tudi oni si želijo, da bi obnova stekla čim prej, saj zdaj luščenje ometa in luknje v parketih skrijejo na različne načine, podrobnejšemu očesu pa ne uidejo.

Vesna Potočar GodničZadnji prispevki