Trenutno se predvaja:
15. december 2019 ob 07:51 Novice

Leščurje s selitvijo v Škocjanski zatok zaščitili pred parazitom

V Škocjanskem zatoku je konec novembra dobilo novo domovanje 75 leščurjev. Tja so jih preselili sodelavci Morske biološke postaje iz Pirana, da bi jih zaščitili pred morebitno širitvijo smrtonosnega parazita v severni Jadran.
Leščurji so zaščiteni, čeprav jih je v slovenskem morju veliko. Parazit pa lahko populacijo popolnoma uniči. Foto: Radio Koper/Lea Širok
Leščurji so zaščiteni, čeprav jih je v slovenskem morju veliko. Parazit pa lahko populacijo popolnoma uniči. Foto: Radio Koper/Lea Širok

Na tem delu Sredozemlja ga sicer še niso zaznali, a se je letos pojavil v hrvaškem morju in se do jeseni razširil do Zadra. Južno od Zadra skoraj ni več leščurjev, saj je smrtnost skoraj stoodstotna. Podobno je ob obalah Italije, Grčije, Albanije in Španije, kjer se je parazit pojavil pred tremi leti. Nekaj leščurjev iz slovenskega morja so strokovnjaki zato preventivno preselili v Škocjanski zatok, pojasnjuje dr. Borut Mavrič iz piranske Morske biološke postaje.

"Dovoljenje smo dobili za preselitev 75 osebkov, ki smo jih preselili v Škocjanski zatok. To je umetno ustvarjena laguna in ta lagunarna območja so tista, kjer je večja možnost, da navkljub prisotnosti parazita leščurji preživijo."

V okviru omenjene akcije so jih nekaj nameravali preseliti tudi v varno okolje piranskega akvarija, kjer imajo trenutno tri leščurje. A bodo to naredili prihodnje leto, saj so jim letos načrte med drugim prekrižale visoke plime, zaradi katerih je morje delno poplavilo tudi piranski akvarij.

Lea Širok


Zadnji prispevki