Trenutno se predvaja:
18. november 2019 ob 10:03 Novice

Leto dni po volitvah ocenjujemo Mestni občini Koper in Nova Gorica

V več občinah je pred letom dni prišlo do presenečenj, drugega kroga, zamenjave oblasti in povolilnih zapletov - tudi na Primorskem.
Kaj sta v enem letu naredila župana Kopra in Nove Gorice? Foto: arhiv Radio Koper
Kaj sta v enem letu naredila župana Kopra in Nove Gorice? Foto: arhiv Radio Koper

Eno večjih presenečenj se je zgodilo prav v Kopru: po šestnajstih letih se je Boris Popovič moral posloviti od vodenja občine. Tega ni storil zlahka in takoj, saj je po tesni zmagi Aleša Bržana s pritožbo na Upravnem sodišču vztrajal pri ponovnem štetju glasov. Bržan je rokave lahko zavihal šele februarja. Kaj je nova oblast naredila do sedaj in česa ni?

Bržanovih osem mesecev: brez somraka, a tudi brez velike drznosti

Alešu Bržanu je zmago v drugem krogu prineslo 17 glasov. Do njih je prišel tudi s podporo ostalih županskih kandidatov. Vsi so imeli skupni imenovalec: premagati Borisa Popoviča. To povolilno vezivo, neformalno sklenjeno v koalicijo, je do danes nekoliko popustilo: Levica je Bržana označila za prevzetnega samodržca, njihovo podžupanjo je odpoklical, še en podžupan je zaradi alkoholizirane vožnje po avtocesti odstopil sam.

Njihov modus operandi bi Bržan moral poznati. To so posamezniki, ki so ga v "misiji nemogoče" pred letom dni podpirali in ki so mu nato začeli izstavljati račune. V večini krajevnih skupnostih pohvalijo sodelovalni način dela. Kaj je v resnici mislil z razvijali bomo podeželje, bo videti v prvem proračunu, ki ga bo skrojil sam. Participativni proračun je dober začetek, a svetlobna leta daleč od Ajdovščine ali Ankarana. Prekinil je z nekaj dolgoletnimi sodnimi postopki, sklenil poravnave, potrdil Popovičev sporazum z Luko, napovedal nadaljevanje Čudolandije. Pri kadrovanju je kljub kritikam podpornikov dal priložnost tudi nekdaj zvestemu Popovičevemu kadru. A se je najmanj pri vodstvu stanovanjskega sklada uštel. O novih neprofitnih stanovanjih v občini ni ne duha ne sluha.

Koprska občina zaradi menjave oblasti prav gotovo ni utonila v somrak, kot je napovedovala prejšnja oblast. Drznosti, ki bi jo uokvirili zakoni in zdrava pamet, pa tudi (še) ni pokazala.

Gibanje Goriška.si obiskuje krajevne skupnosti, Miklavič premalo med ljudmi

Sprememba politične kulture in participacije sta bili osrednji točki tudi predvolilne kampanje gibanja Goriške.si, ki je pred letom dni slavilo zmago na lokalnih volitvah v mestni občini Nova Gorica. Oboje od župana Klemna Miklaviča sedaj pričakujejo volilci, ki so mu zaupali mandat. Koalicija, ki jo v mestnem svetu sestavlja zmagovalna ekipa in stranke SD, SDS in Zveza za Primorsko, naj bi bila trdna, opozicija pa pravi, da konkretnih rezultatov še ni.

Na županskih volitvah poraženi Lista Mateja Arčona in svetniška skupina Soča poudarjata, da so bili veliki razvojni projekti, za katere so v prejšnjem mandatu že zagotovili evropska sredstva, pripravljeni za izvedbo, sedaj pa se zdi, da se vedno bolj oddaljujejo. Opozicija meni, da ima Miklavič tri podžupane in tri svetovalce, sam pa da je premalo med ljudmi. Miklavič priznava, da so se v prvem delu letošnjega leta veliko ukvarjali s pregledovanjem projektov. Skupne ugotovitve so, da je nabor zelo velik in da v prejšnjem mandatu očitno niso računali na tolikšen delež lastnih sredstev. Vseh projektov zato ne bo moč izpeljati, a neevropskih sredstev zato ne bodo izgubili, še zatrjuje.

Kako poteka uresničevanje treh največjih predvolilnih obljub, urejanje poslovno-ekonomske cone Kromberk, gradnja varovanih ter stanovanj za mlade? Za poslovno cono naj bi v tem tednu mestni svet sprejel odlok o opremljanju stavbnih zemljišč, Stanovanjski sklad gradi v Prvačini stanovanja za mlade družine, dogovarjajo se za gradnjo oskrbovanih stanovanj v Panovcu ter stanovanj za mlade na Liskurju. Na očitke, da je navzven vidna le nova kadrovska sestava ljudi, ki nima kilometrine in potrebnih izkušenj, odgovarja, da gre za izobražene strokovnjake z različnih področjih, katerim je, če želi občina napredek, potrebno dati prostor.

In kako je vidna politična participacija občanov? Za veliko na novo načrtovanih projektov so jih pozvali, naj sodelujejo s predlogi in mnenji. Sicer pa gibanje Goriška.si še vedno obiskuje krajevne skupnosti, kot je to počela pred zmago na volitvah. Velikih in vidnih rezultatov v prvem letu še ni in bo potrebno nanje počakati. Kaj od obljubljenega se bo res udejanilo, bo seveda najbolj pokazal proračun za prihodnji dve leti, ki ga svetniki že nestrpno čakajo.

Tjaša Škamperle in Nataša Uršič


Zadnji prispevki