Trenutno se predvaja:
4. maj 2021 ob 16:37 Novice

Ob letošnjem dnevu astme poziv k odkrivanju zmot o tej bolezni

Svetovni dan astme obeležujemo vsak prvi torek v maju. Astma sodi med najpogostejše kronične pljučne bolezni, za njo pa po svetu trpi več kot 300 milijonov ljudi. Poleg tega so astmatiki v skupini, za katere je okužba z novim koronavirusom večje tveganje.
Astma predstavlja pomembno breme za kakovost življenja. Foto: freedigitalphotos.net
Astma predstavlja pomembno breme za kakovost življenja. Foto: freedigitalphotos.net

Astma je neozdravljiva bolezen, ki pa jo je mogoče uspešno zdraviti in nadzorovati. Kljub temu po nekaterih ocenah več kot polovica ljudi z astmo nima dovolj dobrega nadzora nad boleznijo. Kot pravi predsednik Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, Mirko Triler, imajo številni bolniki težave predvsem z jemanjem zdravil. "Trg je dobro preskrbljen z zdravili. Je pa vse odvisno od tega, ali bolniki spoštujejo terapijo, ki jim jo določi zdravnik. Pogosto se zgodi, da opustijo zdravila takoj, ko popusti najhujši simptom. A ob ponovitvi je lahko še huje."

Globalna iniciativa za astmo - Gina, ki je pobudnica svetovnega dneva, letos poziva k odpravljanju mitov in napačnih predstav o astmi. "To ni bolezen, ki se je nalezeš, ki je prenosljiva. Zelo veliko je alergijskih astem, pa tudi bronhialnih astem, ki jih imajo otroci. Večina jih v odrasli dobi izzveni."

Astma predstavlja pomembno breme za kakovost življenja. Obremenjenost je velika že v začetku leta, ko se začne cvetenje, večje tveganje za astmatike pa v zadnjem letu pomeni morebitna okužba z novim koronavirusom.

Mateja Brežan


Zadnji prispevki