Trenutno se predvaja:
20. februar 2021 ob 12:30 Novice

"Ljudje komaj čakajo, da bodo lahko prišli v Brda!"

V Brdih podatki za lani v primerjavi z letom prej kažejo le triodstoten upad nočitev. Takšen rezultat pripisujejo butični destinaciji, razpršenosti in trajnostni naravnanosti ponudnikov, zaradi česar se obiskovalci počutijo varne.
Foto: Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda
Foto: Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda

Slovenska turistična organizacija je pred kratkim opozorila, da je turizem v Sloveniji zaradi pandemije v najhujši krizi v zgodovini države. Glede na število prihodov in nočitev so številke obtičale na ravni izpred desetih let. To pa ne velja za Brda, kjer podatki za lani, v primerjavi z letom poprej, kažejo, kot omenjeno, le triodstoten upad nočitev.

Obdobje pandemije bo pustilo posledice tudi v načinu razmišljanja med popotniki in turisti. Ti bodo poslej poti načrtovali v kraje, kjer se bodo počutili varne. "Prav ta trajnostni vidik, prav ta varnost sta v tem trenutku za obiskovalce najpomembnejša pri odločanju za obisk neke destinacije." V Brdih je za to poskrbljeno na naraven način, je ugodne rezultate nočitvenih kapacitet povzela direktorica za turizem Tina Novak Samec.

Turistični ponudniki so zelo optimistični. Med njimi je tudi Vesna Valentinčič, ki ima v Šmartnem družinski hotel. Ta je kljub epidemiji, zaradi poslovnih razlogov, lahko odprt: "Gospodarstvo na Primorskem dela. Ljudje prihajajo. Nekje morajo prespati! Ko smo videli, da prihajajo gostje iz podjetij, ki jih sicer nismo imeli, sem se malo pozanimala in videla, da smo očitno edini, ki sploh delamo."

Uroš Peterc je tik pred epidemijo končal obnovo manjšega hotela v Kojskem, zato komaj čaka, da bo lahko odprl vrata prvim gostom: "Optimistično pričakujemo naval ljudi. Vsi imajo dovolj ždenja doma in prepovedi gibanja. Ljudje komaj čakajo, da bodo lahko prišli. Praktično vsak dan dobivamo klice: Kdaj boste začeli? Moj odgovor je: Čim nam bodo dovolili!"

Če so nočitve v Brdih lani ostale na ravni iz leta poprej, pa je drugače pri vinarjih. Ti so že več mesecev zaprti. V Brdih so velik upad zabeležili tudi pri prodaji lokalnih produktov. Zaradi navedenih razlogov računajo, da bodo velik del izpada nadomestili v najkrajšem času po sprostitvi ukrepov.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki