Trenutno se predvaja:
11. julij 2019 ob 07:51 Novice

Lokalne skupnosti in ministrstvo o novem vodnem viru za slovensko Istro

Obalni župani menijo, da je zajetje Padež najprimernejša možnost. Rižanski vodovod medtem intenzivno nadaljuje s pripravo bazena ob črpališču, v katerem bo lahko lovil morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistil.
EPA|Okoli 130.000 Slovencev se z vodo oskrbuje iz lastnih zajetij.
Rižanski vodovod poziva k racionalni rabi vode. Foto: EPA

Nesreča vlaka pri Hrastovljah je pristojne v Ljubljani ponovno spomnila, da Istra potrebuje nov vodni vir. V predalih so začeli iskati vse do sedaj pripravljene različici in načrte. Pred leti je bilo v igri devet tehničnih rešitev. Med njimi tudi vodna vira Padež in Kubed ter črpanje vode iz vodnega vira Klariči in v Brkinih. Pred sedmimi leti devet južnoprimorskih občin ni ujelo roka za pridobitev kohezijskega denarja za projekt oskrbe obale in krasa s pitno vodo. Kakšne roke bo država našla zdaj, bo mogoče znano po današnjem sestanku, na katerega gre z obalnimi župani tudi direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj, ki je v minulih dneh edini konkretno omenjal zajetje Padež kot za Slovensko Istro najprimernejši dodatni vodni vir:

"Edino Padež zagotavlja 800 litrov vode na sekundo in oskrbuje tri vodovode. Tako bi imel tudi Kraški vodovod dodaten vir, od katerega smo soodvisni. Če se njemu zgodi kaj, pade on in pademo mi. Hkrati bi reševali tudi ilirskobistriško oskrbo."

Po izlitju 9000 litrov kerozina v kraška tla, sprememb na lokacijah monitoringa ni. Geološki zavod, Slovenske železnice, Rižanski vodovod in ARSO izbirajo optimalno mikrolokacijo za vrtino, kjer je ob poznavanju kraškega podzemlja najverjetneje pričakovati vpliv onesnaženja. Rižanski vodovod nadaljuje s pripravo bazena ob črpališču, v katerem bo lahko lovil morebitno onesnaženo vodo in jo dodatno prečistil. Še vedno poziva k racionalni rabi- kljub padavinam v minulih dneh, ki so sicer povišale vodostaj na izviru Rižane.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki