Trenutno se predvaja:
10. januar 2020 ob 12:57 Novice

Luka Koper ne sodeluje več z IPS, nekateri delavci jo tožijo

Na Delovnem sodišču v Kopru bodo v prihodnjih tednih obravnavali tožbe dvajsetih delavcev, ki so v koprskem pristanišču več let delali pri Izvajalcih pristaniških storitev. Zahtevajo redno zaposlitev.
Luka Koper je lani objavila razpis za zaposlitev 300 ljudi. Kar nekaj delavcev, ki so delali pri IPS-jih, se je prijavilo in jih je zaposlila. Foto: Radio Koper
Luka Koper je lani objavila razpis za zaposlitev 300 ljudi. Kar nekaj delavcev, ki so delali pri IPS-jih, se je prijavilo in jih je zaposlila. Foto: Radio Koper

Delavci Negocoma, enega od podjetij, ki so bili do lani izvajalci pristaniških storitev, so pri daljšem in neprekinjenem obdobju v pristanišču uporabljali opremo Luke Koper, delo so opravljali po navodilih in nadzoru Luke, trdijo v pisarni delavske pravne zaščite Sonce, ki jih zastopa v tožbi. Z njo želi doseči, da jih Luka zaposli. Na dopoldanskem naroku na sodišču delavcev danes ni bilo, v njihovem imenu Marko Blatnik:

"Luka je sama leta 2017 v poročilu ugotovila, da bi se lahko ti delavci šteli za zaposlene, odvisno seveda od primera do primera. Nekaj so jih tudi zaposlili, a ne vseh. In slednji so šli v zahtevke za zaposlitev, zahtevajo pa tudi razliko v plači."

Zastopnik delavcev, ki tožijo, je prepričan, da teh v preteklosti sploh niso zaposlovala IPS-podjetja, ampak Luka Koper. Foto: Radio Koper

Delovno sodišče je pred časom o enem takšnem zahtevku že odločilo in ga zavrnilo, pisarna delavske pravne pa je s pritožbo na Višjem sodišču uspela, zato se bo februarja sojenje začelo znova. Luka Koper je s 1. januarjem prenehala sodelovati z IPS-podjetji. Od lanskega septembra je pri njih naročala vedno manj dela, zato je denimo podjetje Negocom šestnajstim dalo odpovedi iz poslovnih razlogov. Direktor Dušan Gak pravi, da bo še ta mesec predlagal stečaj.

Spomnimo, da je uprava Luke, ki jo vodi Dimitrij Zadel, predlani oblikovala 16 milijonov rezervacij zaradi t.i. pravnih obvez. Ali so to tudi morebitne tožbe delavcev ipsov, ne želijo razkriti. Odvetnik Luke na današnjih narokih ni pokazal pripravljenosti za poravnavo.

Tjaša ŠkamperleZadnji prispevki