Trenutno se predvaja:
24. marec 2020 ob 08:51 Novice

Luko Koper pozvali, naj se pripravi na posledice epidemije

V pristanišču se delu v skupinah ni mogoče izogniti, zato je Luka sprejela vrsto ukrepov proti širjenju okužb, saj je dnevno na delu do 1300 ljudi.
Foto: BoBo
Foto: BoBo

Del kritične infrastrukture, ki mora delati neprekinjeno, je tudi pristanišče. Podrobnosti o dodatnem plačilu zaposlenih sicer še nimajo, bo pa dodatek, o čemer je sinoči odločala vlada spodbua za vse, ki skrbijo za nemoteno izvanje pristaniških storitev. V pristanišču se delu v skupinah ni mogoče izogniti, zato je Luka sprejela vrsto ukrepov proti šrijenju okužb, saj je dnevno na delu do 1300 ljudi.

Tesnejšim stikom se v pristanišču ni mogoče povsem izogniti, a so v Luki sprejeli nekaj ukrepov, da bi jih bilo čim manj. Predstavnik Sebastjan Šik: "Povečali smo možnost elektronskega oddajanja dokumentacije, namestili smo razkužilna sredstva in uredili fizične prepreke."

Zaposleni se med terminali vozijo v kombijih, v skupinah po največ šest oseb. Za zaposlene pri zunanjih pogodbenih podjetjih morajo zaščitno opremo zagotoviti delodajalci sami.
Vsi so zagotovili, da teh težav nimajo, da so jo dobavili. Glede na poročila, ki jih dobivajo s terena, jo delavci tudi uporabljajo.

Nekateri delavci so na socialnih omrežjih opozorili, da mask nimajo vsi. Šik pravi, da se držijo priporočil stroke, da splošno nošenje mask ni priporočljivo: "Tudi Luka je zaprosila za zaščitno opremo iz blagovnih rezerv, saj je Luka kritična infrastruktura, ki mora delati tudi v času epidemije."

Podrobnosti o dodatku za zaposlene niso znane. Je pa tak ukrep dobrodošel tudi zaradi motivacije zaposlenih, ki prihajajo na delo vsak dan ter tako izpostavljajo sebe in svoje domače.

Zveza pomorsko-prometnih agencij je Luko pred dnevi pozvala, naj se pripravi na posledice epidemije v pristaniški dejavnosti. Med drugim so zapisali, da se avtomobilska industrija počasi ustavlja, tovor, namenjen uvozu ali izvozu, se bo pričel kopičiti v Kopru, kontejnerji prihajajo v pristanišče prepozno, generalni tovori bodo v pristanišču čakali dlje. Čas pa je v pomorskem svetu denar.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki