Trenutno se predvaja:
27. julij 2020 ob 23:54 Novice

Lupin leščurjev ne odnašajte domov

Ob slovenski obali so konec tedna opazili večje število naplavljenih leščurjev. Za pojav naj ne bi bil kriv parazit, ki na drugi strani Tržaškega zaliva že povzroča množično umiranje leščurjev.
Leščurje je naplavilo v Strunjanu, Izoli in Žusterni. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Leščurje je naplavilo v Strunjanu, Izoli in Žusterni. Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Iz več obmorskih krajev so konec tedna prihajali klici, da so na obali leščurji. Ker je sprva obstajal sum, da je nekdo zavarovane organizme nabiral in nato odvrgel, sta informacije začela zbirati tako policija kot ribiški inšpektor. A kot so pojasnili morski biologi, je za pojav najbrž krivo vreme. Borut Mavrič, Morska biološka postaja Piran:

"Predvidevamo, da je povezano s tramontano in valovi, ki so lupine izvrgli iz morja. Podobno je bilo pozimi po nekem neurju."

Na italijanski strani Tržaškega zaliva so po poročanju tamkajšnjih biologov zabeležili okoli 4000 tako navrženih leščurjev. Pri sosedih so že pred meseci potrdili prisotnost zajedavca, ki v Sredozemlju že nekaj let napada to zavarovane vrsto školjk. A Mavrič miri: na morskem pregledu pred tednom dni so bile školjke pri nas zdrave:

"Pri nas so populacije v normalnem stanju. Se odzivajo na fizične dotike se razmnožujejo."

Leščurji so zanimivi. Ribiškega inšpektorja Roberta Smojeta smo vprašali, ali lahko lupino, ki jo najdemo na obali, odnesemo domov?

"Ne, že samo posedovanje lupine ali dela zavarovanega organizma predstavlja prekršek. Treba jo je pustiti tam, kjer je."

Za odstranitev je bil pristojna higienska služba, a ji do včeraj ni uspelo odstraniti vseh naplavljenih lupin.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki