Trenutno se predvaja:
13. september 2019 ob 11:52 Novice

Maratonci tečejo bovški krog

Bovec je pripravljen na novo izvedbo maratona, skupaj z obiskovalci bo jutri na prizorišču več tisoč ljudi. Nastopajoči bodo lahko tekmovali na več trasah, kot je že običajno bodo ob tekih pripravili številne spremljevalne dejavnosti.
AP
Trasa Bovec maratona je speljana po slikoviti posoški pokrajini. Foto: AP

16-ega novembra 1980 so v Bovcu pripravili sploh prvi rekreativni maraton v Sloveniji. Leta 2016 so prireditev oživili in tek v neokrnjeni naravi je takoj postal zgodba o uspehu. Četrta prireditev v novi izvedbi bo na sporedu jutri. Nekateri udeleženci bodo ža danes prispeli v Posočje, za jutri pa organizatorji priporočajo zgodnji prihod v izogib gneči. Letos so prijave zgodaj zaključili, tekmovalo bo 1515 tekačev iz 19-ih držav. Glavni organizator Vasja Vitez poudarja, da se bodo držali preverjenega recepta izvedbe. Tekači imajo na voljo tri trase.

"Najkrajša - 8-kilometrska trasa, predstavlja krog okrog Bovca in ne prinaša posebnih naporov. Nekoliko zahtevnejša je 22-kilometrska trasa, za najbolje pripravljene pa je na voljo klasični maraton."

Pomemben člen pri izvedbi prireditve tudi letos predstavljajo prostovoljci

"Z nami je več kot 400 prostovoljcev, kar 80 jih bo ob trasah. Tekmovalcem bodo tako lahko lajšali morebitne napore med tekmo. Že sedaj se vsem prostovoljcem najlepše zahvaljujem, brez njih take prireditve ne bi mogli izvesti."

Med ambasadorji maratona letos najdemo tudi olimpijsko prvakinjo v judu Urško Žolnir in nekdanjega alpskega smučarja Jureta Koširja. Prireditev ima tudi ekološko noto, plastike ne bodo uporabljali. Z maratona bomo poročali na valovih Radia Koper.

Primož Čepar


Zadnji prispevki