Trenutno se predvaja:
19. julij 2019 ob 10:52 Novice

Marmorirana smrdljivka povzroča težave v kmetijstvu

Prvič so jo prav na območju Goriške zaznali pred dobrima dvema letoma. zdaj pa se je tudi zato, ker nima naravnega sovražnika že razširila. Stenica, ki nima naravnega sovražnika, povzroča veliko gospodarsko škodo v kmetijski pridelavi.
Wikipedia|Odrasla marmorirana smrdljivka (Halyomorpha halys).
Marmorirano smrdljivko so prvič zaznali na območju Goriške pred dobrima dvema letoma. Foto: Wikipedia

Izvorno okolje marmorirane smrdljivke - rastlinske stenice, je Vzhodna Azija. Prve primerke so pred dvema letoma našli v Šempetru pri Gorici, doslej pa se je razširila že takorekoč po celotni državi. Najbolj na Primorskem. Specialistka za varstvo rastlin pri KGZ Nova Gorica Mojca Rot:

"Scenarij širitve in večanja populacije se je zgodil po pričakovanjih. Dve leti po najdbi, se na severnem Primorskem srečujemo z izjemno veliko škodo in veliko populacijo v nasadih. Predvsem v Spodnjevipavski dolini in Goriških brdih so v tem trenutku izjemno napadeni nasadi breskev, kjer so velike populacije stenic in velika škoda."

Marmorirana smrdljivka ima kar 300 gostiteljskih ratslin, največ škode pa pri nas povzroča prav na sadju.

"Najbolj ogorža breskve, hruške, jabolka, lesko, tudi na kiviju je povzročala v Italiji škodo. Drugače pa tudi na stročnicah, na fižolu, nizkem fižolu, stročjem fižolu, plodovkah- papriki, melancanih, paradižnikih. Od poljščin pa je lahko prizadeta koruza."

Stenica prezimuje v bližini bivališč in se v nasade preseli v mesecu maju.Najbolj smiselno jo jer zatirati, ko je v nasadih veliko število ličink.To pa je v tem času.

"Zato je tudi smiselno, da sadjarji ukrepajo z dovoljenimi sredstvi. Insekticid mospilan je registriran v ta namen. Pri hruškah pa lahko uporabijo pripravek karate."

Manjšim pridelovalcem in vrtičkarjem pa priporočajo prekrivanje s protiinsektno mrežo. Naravni sovražnik je bil v Evropi že najden in so obeti, da se bo razširil tudi k nam. Sicer pa se na KGZ Nova Gorica trudijo, da bi parazitoide odkrili in tako pomagali pridelovalcem.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki