Trenutno se predvaja:
7. april 2020 ob 21:01 Novice

Matematični model: Bo epidemija res obvladljiva konec meseca?

Vladne napovedi, da bo prve omejitve, uvedene za zajezitev širjenja novega koronavirusa, sprostila že po velikonočnem ponedeljku, potrjujejo tudi izračuni Univerze na Primorskem.
Foto: Radio Koper/UP
Foto: Radio Koper/UP

Krivulja rasti in širjenja epidemije se bo začela ukrivljati navzdol, ko bo število tistih, ki dnevno okrevajo, približala številu tistih, ki se na novo okužijo. To naj bi se zgodilo v dveh tednih, seveda, če bomo državljani upoštevali vse zaščitne ukrepe.

Matematični model, po katerem trende epidemije izračunavajo na Primorski univerzi, kaže, da se dnevno število tistih, ki okrevajo, vse bolj približuje številu na novo okuženih, pravi Dragan Marušič: "Zadnja informacija, ki jo imam, je, da je to razmerje malo več kot 1,2. Zelo se približujemo številki 1. Ko bomo dosegli številko 1, se bo vse skupaj obrnilo: takrat bo začelo število tistih, ki bodo na novo okuženi, padati proti tistim, ki bodo okrevali. Takrat se potem krivulja obrne navzdol."

Število na novo okuženih je sicer odvisno od števila testiranj. Konec tedna je bilo testiranih le okoli 500 oseb, potrjenih okužb je bilo 20, oziroma 24, včeraj je bilo testiranj več kot 1000, na novo okuženih pa 40.

Foto: BoBo

Matematični model vse to upošteva, pojasnjuje Marušič: "Sklepamo lahko, da je neko določeno število tistih, ki se niso testirali. Teh je lahko celo več kot 80 odstotkov, med njimi so verjetno starejši, saj ti pretežno končajo na intenzivnih enotah. Zdi se mi, da vsaj v naslednjih dveh tednih ne bo takega pritiska na intenzivne enote, da bi se sistem porušil."

Podatkov o mlajši populaciji, ki je okužena, a ne pride v bolnišnice, pa ni. Če se torej prihodnja dva tedna strogo držimo ukrepov in se uredijo razmere v teh najbolj prizadetih domovih za starejše, predvideva Marušič: " Do konca tega meseca bi se že morali spraviti na tako točko, da bi že lahko deloma zagnali gospodarstvo, torej da bi epidemijo spravili na tako stopnjo, da bi bila obvladljiva znotraj vsaj na pol normalnega življenja."

Temu pa bo potrebno prilagoditi življenje po epidemiji: z ohranitvijo določenih omejitev tudi pri socialnih stikih, saj bo virus verjetno z nami ves čas prisoten in ga bo zdravstveni sistem obravnaval kot kronično zadevo.

Helena Lovinčič


Zadnji prispevki