Trenutno se predvaja:
23. maj 2019 ob 12:34 Novice

Med lepilom zelo čist heroin

Koprski kriminalisti in predstavniki Finančne uprave so predstavili preiskavo, ki so jo vodili eno leto po zasegu 300 kilogramov heroina v zabojniku, polnemu lepila za keramične ploščice.
Radio Koper
Med preiskavo zabojnika in tovora, ki je potekala skupaj s kriminalistično policijo, je bilo najdenih 25 pvc vreč prepovedane droge – heroina, v skupni teži okoli 300 kg. Foto: PU Koper

Naročnik lepila in kot kaže tudi droge je bilo podjetje s keramiko z območja Ljubljane, katerega lastnik je na begu. Prvi znak, ki se je uslužbencem koprske Finančne uprave zdel sumljiv, je bila pot tovora: zabojnik z 800 vrečami lepila za keramiko je bil najprej vkrcan v Iranu, izkrcan in nato ponovno naložen v Turčiji. Ob prihodu v koprsko pristanišče je bil ocenjen kot rizičen, zato so ga skenirali. Pred pregledom blaga pa so naleteli na oviro, je pojasnil Nedjan Jerman iz koprske izpostave Fursa.

"Zabojnik je bil kontaminiran z neko jedko snovjo, zato je imel služben pes za zaznavanje prepovedanih snovi težave, vonj ga je onemogočal pri delu. Uslužbenci so morali vanj v vstopiti primerno oblečeni."

Ko so pregled vseeno opravili, so našli 25 vreč, ki so odstopale, v njih je bil heroin. Analiza je pokazala, da je šlo za izredno čista drogo. Kriminalisti so s prikritimi ukrepi in hišnimi preiskavami ugotovili vpletenost 4 oseb, je povedal vodja kriminalistov Dean Jurič:

"Ugotovili smo, da se četvorka ukvarja s tihotapstvom prepovedanih drog na območje Slovenije in Evropske unije ter da se ukvarja z distribucijo na ulični ravni pri nas."

To je eden večjih zasegov droge pri nas:

"Po naši oceni bi zasežena količina kriminali združbi prinesla med 30 in 50 milijonov evrov protipravno pridobljene koristi."

Podali so ovadbo zoper 4 osumljence. V torek so dva prijeli, dva - med drugim tudi lastnik keramičarskega podjetja, ki je bil naročnik blaga, pa sta na begu.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki