Trenutno se predvaja:
3. december 2020 ob 07:30 Novice

Mednarodni dan invalidov: najpomembnejša je dostopnost do informacij

V uradu Varuha človekovih pravic ugotavljajo, da je v Sloveniji na številnih področjih vse bolj očitna diskriminacija invalidov.
Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Z geslom Niso vse invalidnosti vidne zaznamujemo danes mednarodni dan invalidov. Na širšem Goriškem opozarjajo na premajhno ozaveščenost na področju invalidnosti, potrebo po večji vključenosti in na premalo posluha za zaposlovanje invalidov.

Varuh človekovih pravic Peter Svetina ob letošnjem mednarodnem dnevu invalidov med drugim vnovič opozarja, da je potrebno spremeniti miselnost in slediti smernicam deinstitucionalizacije za zagotovitev dostojanstvene skrbi za človeka v lokalnem okolju. Pri odpravljanju grajenih ovir in zagotavljanju tehničnih pripomočkov je nekaj narejenega, ugotavlja Marko Mikulin, ki je izgubil vid pri 21 letih, najbolj pomembno pa je po njegovem zagotoviti dostopnost do informacij: "Tu je bil narejen korak naprej glede spletnih strani javnih ustanov za dostopnost za slepe. Je pa problem pri zasebnih straneh, ki niso zavezane k temu."

Potrebe po zaposlovanju invalidov so, a večjega povpraševanja ni, dodaja Matej Gruden iz Društva paraplegikov severne Primorske: "Če so bili prej že zaposleni, jim ponavadi podjetja nudijo zaposlitev še naprej, če pa se poškodujejo, preden so bili zaposleni, je težje dobiti primerno zaposlitev."

Lani je zaposlitev dobilo 115 brezposelnih invalidov, v prvih desetih mesecih letos 81, kar v teh epidemioloških razmerah ni slabo, pojasnjuje Martina Kavčič iz novogoriškega Zavoda za zaposlovanje: "V prvem valu je prišlo do porasta predlogov delodajalcev za odpoved pogodb zaposlitve, medtem ko v jesenskem valu tega ni toliko zaznati."

Največkrat je zaposlitev invalidov vezana na izpolnitev kvote, dodajajo še na novogoriškem zavodu za zaposlovanje.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki