Trenutno se predvaja:
29. julij 2020 ob 08:02 Novice

"Meja je tu umetna, sodelovanje je treba nadgraditi."

V Gorici že skoraj 60 let deluje Kulturni center Lojze Bratuž, kjer se srečuje slovenska skupnost. Tam gojijo kulturo, šport in ljubiteljsko dejavnost. Čezmejni prostor mora še tesneje sodelovati - je ob obisku poudaril novogoriški župan Klemen Miklavič.
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Namen Kulturnega centra Lojze Bratuž, ki so ga v Gorici odprli leta 1962, je bil ohranjanje slovenskega jezika in kulture.

"Še danes uresničujemo te temelje, ki so jih postavili," pojasnjuje predsednica kulturnega centra Franka Žgavec in našteje dejavnosti, ki tu potekajo:

"Gledališke predstave in večeri, imenovani Srečanja pod lipami, kamor vabimo sogovornike na različne tematike. Tu imamo tudi galerijo z razstavno dejavnostjo in koncerte. Gostimo mnoge ustvarjalce, imamo pa tudi lastno produkcijo, saj občasno pripravljamo glasbeno-gledališke predstave."

Novogoriški župan na obisku v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

V središču je več dvoran, glasbena šola in telovadnica. Tu imajo sedež najrazličnejša društva in ustanove iz regije. V njihovih prostorih denimo vadi šest pevskih zborov. Kako potekajo dvojezični počitniški tedni za otroke, ki jih organizirajo čez poletje, razlaga Jana Juren:

"Telovadimo, imamo poligone, se igramo z žogo in frizbijem. Različne igre sproti organiziramo animatorji."

Novogoriški župan Klemen Miklavič se zaveda pomena kulturnega centra:

"To je del ključne kulturne infrastrukture enovitega urbanega prostora obeh Goric. Hkrati je to tudi neko srce slovenske skupnosti, ki ponazarja čezmejnost našega prostora. Meja je tu umetna, sodelovanje je treba nadgraditi, vključiti kulturne programe vseh snovalcev v nek enovit program, v neko harmonično delovanje."

Bolje bi se morali povezati tako ustvarjalci kot tudi kulturna prizorišča, še dodaja župan.

Ivana Zajc


Zadnji prispevki