Trenutno se predvaja:
30. november 2019 ob 08:15 Novice

Mesta v decembru svetlejša

V Kopru so prižgali praznično osvetlitev in začeli niz prireditev, ki so ga poimenovali Fantazima v Čudolandiji. Izola bo postala Ledeni otok, v Novi Gorici bo december v znamenju ekološke ozaveščenosti.
Poln Titov trg je bil v pričakovanju prižiga lučk. Foto: Jaka Ivančič
Poln Titov trg je bil v pričakovanju prižiga lučk. Foto: Jaka Ivančič

S prižigom lučk se je v Kopru začela vrsta prireditev, ki bodo bogatile dogajanje do šestega januarja. Novost letošnje okrasitve je, da so pri njej sodelovali dijaki Srednje tehniške šole. Obiskovalce je na Titovem trgu pričakal t.i. mapping, posebna projekcija, s katero bo Pretorska palača večkrat na dan zažarela na poseben način. V sodelovanju z Radiem Koper in Radiem Capris so ob spremljavi skupine Gedore za dobro vzdušje skrbeli znani primorski glasbeniki – energični Lea Sirk in Anika Horvat, legendarna Slavko Ivančić in Tulio Furlanič, nostalgični Iztok Novak Easy ter Žiga Rustja in Klapa Semikantá, ki so ob koncu v en glas zapeli v prazničnem času zimzeleno uspešnico Bela snežinka. Ljubitelji drsanja bodo na svoj račun prišli na drsališču ob morju, ki ga bodo odprli, ko bodo temperature za nekaj stopinj nižje.

Pretorska palača bo večkrat na dan spremenila podobo. Foto: Jaka Ivančič

Izola - Ledeni otok

V Izoli se dogajanje začenja danes: ob 17th bodo prižgali praznične lučke, v Parku Pietro Coppo bodo odprli drsališče. Občina Izola je za 8 kilometrov lučk in dodatno okrasitev odštela 21 tisoč evrov. Letos so vključili tudi podeželje, pojasnjuje župan Danilo Markočič:

"To se ne dogaja pogosto, mislim pa da je prav, da decembrska dogajanja doživijo tudi naši krajani, ki so malo iz centra."

Posebej so, kot pravi koordinatorka projekta na občini Olga Kaliada, ponosni na drsališče oziroma drsalne steze:

"Teh bo kar 200 metrov. To je največ drsalnih stez v Sloveniji na kupu."

Prizorišča Ledenega otoka bodo pretežno v parku Pietro Coppo in na Lonki, dodaja Branka Lipar s Centra za kulturo, šport in prireditve:

"V parku smo osredotočili predvsem program za otroke, tam je tudi drsališče, Lonka je pa bolj koncertno obarvana za, mogoče, odraslo publiko."

Glas o prireditvi želijo razširiti tudi izven meja občine, zato bodo okrepili promocijo. Direktor izolskega turističnega združenja Dean Kocjančič:

"Nenazadnje je cilj, da privabimo obiskovalce v Slovensko Istro, da jim predstavimo res pestro dogajanje pri nas tudi v zimskem času, ko veliko gostov raje obiskuje zimska središča."

Pri načrtovanju in izvedbi prireditev so se sicer povezali tudi s Koprom.

Središče izolskega dogajanja bo park Pietro Coppo. Foto: Jaka Ivančič

Nova Gorica v decembru pripravlja vrsto prazničnih dogodkov, od koncertov, delavnic, tržnice in knjižnega sejma. Letos dajejo velik poudarek ekološki ozaveščenosti. V praznično dogajanje bodo vstopili v sredo, ko bodo na Bevkovem trgu odprli drsališče in prižgali novoletne lučke.

Nova Gorica z živimi jelkami, tudi letos brez ognjemeta

Mestna občina Nova Gorica je skupaj z Mladinskim centrom in drugimi partnerji pripravila niz decembrskih dogodkov. Z drsališčem na Bevkovem trgu dajejo velik poudarek tudi otroškemu programu. Direktorica Mladinskega centra Lara Brun:

"Ker vemo, da šole v Mestni občini Nova Gorica nimamo nekega izobilja snega in zimske idile, smo pripravili za šole tudi zimske športne dneve, šole se bodo tudi v te stvari vključevale do 24. decembra."

Z glasbeno agencijo GIG so pripravili pester glasbeni program za vse okuse. Veliko stavijo na silvestrski povratek skupine Big Ben. Prvi januar so tudi tokrat rezervirali za umiritev dogajanja, pojasnjuje podžupan Simon Rosič:

"Z neko resno glasbo, kjer je preplet domačega impulza s kvalitetnim zunanjim izvajalcem. Letos nam bodo tak nepozaben večer pričarali New Swing Quartet z orkestrom Nova."
Z letošnjim dogajanjem sledijo konceptu trajnosti in ekološke ozaveščenosti. Na Bevkovem trgu bodo lanskoletno dekoracijo dopolnili z živimi jelkami, pojasnjuje Jasna Kos z novogoriške občine:

"Imeli bomo osem živih jelk, ki bodo v loncu, seveda dekorirane z lučkami in primerno okrašeni lonci, darila, tako da bomo res praznično vzdušje pričarali. Kasneje, po novem letu oziroma po tem dogajanju, pa bomo te žive jelke nazaj vsadili v zemljo, tako da gremo trajnostno naprej."

Za celotno praznično dogajanje bo Občina namenila 120 tisoč evrov, ognjemetu se bodo tudi letos odpovedali. Skupaj z Mladinskim centrom pa bodo obdarovali 2393 otrok.

Vesna Potočar Godnič, Jasna Preskar, Meta Škvarč


Zadnji prispevki