Trenutno se predvaja:
8. december 2018 ob 11:47Novice

Minister Fakin po obisku izolske bolnišnice: "Gre za pravi primer dobre prakse".

Mineva eno leto od vstopa SBI v program finančne sanacije po interventnem zakonu. Izolska bolnišnica je z denarjem, ki ga je prejela od države, šlo je za 12,4 milijona evrov, večinoma pokrila izgubo preteklih let.
Minister Fakin je zatem, ko si je ogledal bolnišnico in se sestal s poslovodstvom, priznal: “Ko primerjam razmere izpred desetletja s sedanjimi, lahko rečem, da je SBI daleč od sanacije in je lahko v organizacijskem delu vzor preostalim bolnišnicam." Foto: Radio Koper

Izolska bolnišnica v zadnjih letih ni zgolj stabilizirala tekočega finančnega stanja, ampak veliko vlaga v tehnološki razvoj. Takoj po novem letu bo v polni sestavi zagnal endoskopski center, na nuklearnem oddelku bodo uvedli novo gama kamero, začeli bodo z gradnjo oddelka hemodialize.

Splošna bolnišnica Izola je že daleč naprej od sanacije, organizacijsko je lahko vzor v Sloveniji, pravi minister za zdravje, Samo Fakin:

"Tudi finančnih težav nima. Urgenca deluje kot je potrebno. Upam, da bomo dobre prakse prenašali drugje. Vodstva bolnišnic že hodijo v Izolo si ogledovat delo in organizacijo v njihovih specialističnih ambulantah. Deloma so nekateri že kopirali."

Predsednik sanacijskega odbora Mirko Stopar:

"Izola je dejansko ob devetmesečju realizirala več kot 85 odstotkov planiranega programa, kar pomeni, da obstajajo obeti do konca leta, da ga bodo vsaj dosegli, če ne celo presegli."

Predobro jim gre, tako dobijo manj denarja od države, kot bi ga lahko, je menda neuradno slišati od nekaterih blizu bolnišnice. Minister na to odgovarja:

"Upam, da je veseli december in da se hecajo. Zame izguba ni opcija, tako kot čakalne dobe niso opcija."

Pred štirimi leti in pol, ko je direktor Radivoj Nardin prevzel bolnišnico, je bila akumulirana izguba 16 milijonov, neplačanih računov je bilo za 9 milijonov evrov. Danes zapadlih neplačanih obveznosti ni več.

"In je še ta izguba, ki je ostala. Približno milijon dvesto tisoč evrov, ki jih bomo skozi sanacijski program in skladno z dogovorom z ministrstvom skozi ta leta tudi realizirali."

Možnost teh sprememb Nardin vidi v dobrem sodelovanju z ministrstvom in v ekipi, ki je nanje pripravljena.

Mateja Brežan


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki