Trenutno se predvaja:
14. januar 2020 ob 11:48 Novice

Minister Zajc: "Kerozin ne ogroža več vodnega vira."

Zaključek delovne skupine, ki od junija lani po nesreči spremlja dogajanje, naj bi bil, da je kerozin ujet v takšnem območju, da ne ogroža več vodnega vira. Preverili smo, kaj to pomeni za Rižanski vodovod in Slovenske železnice.
Tako so pristojni lani poleti z zaskrbljenostjo gledali na zemljevid območja Dol pri Hrastvoljah.
Tako so pristojni lani poleti z zaskrbljenostjo gledali na zemljevid območja Dol pri Hrastvoljah.

"Kerozin je ujet v takšnem območju, da ne ogroža več vodnega vira. Lahko smo si oddahnili," je včeraj dejal minister Simon Zajc, ko je spomnil na dve največji okoljski nesreči v lanskem letu. V četrtek se bodo za skupno mizo usedli vsi, ki so na preži, če bi se pri analizah pokazala prisotnost kerozina. Kaj pričakujejo v Rižanskem vodovodu? Direktor Martin Pregelj:

"Najmanj kar pričakujemo, je, da bo odloča, ki jo prejemamo od zdravstvenega inšpektorata, usklajena z odločbo, ki jo Slovenske železnice dobijo od Arsa. Da meritve ne bi bile podvojene, ampak poenotene."

Spremljanje koncentracije mineralnih olj na izviru Rižane in v vrtinah naj bi bilo glede na šestmesečne izkušnje manj pogosto. Kje je 9000 litrov kerozina, ne ve nihče. Poznavalci morfologije tal so prepričani, da je kerozin še vedno tam in da ni izključeno, da se bo čez leto ali dve pojavil kje drugje.

Rižanski vodovod ocenjuje, da je imel lani za okoli 800 tisoč evrov dodatnih stroškov, zahtevke za povrnitev pošiljajo Slovenskih železnicam, plačila pa ni. A Pregelj miri:

"Dobra volja je, čakamo odločitev zavarovalnice, ki naj bi bila znana do konca januarja. Takoj se usedemo in sklenemo dogovor. Take so obljube in volja na obeh straneh. "

Nesreča je spodbudila državo, da je začela ponovno razmišljati o novem vodnem viru za slovensko Istro. Direkcija za vode je objavila javno naročilo za izdelavo primerjalne študije variant za »Zagotovitev vodnih virov slovenske Istre in zaledja«. Razpis se zaključi prihodnji teden. Obalne občine so študij že site. Menijo namreč, da bi bila najboljša različica graditev 40 kilometrov cevovoda od Malnov na Notranjskem do Rodika in nato povezava z Istro.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki