Trenutno se predvaja:
10. julij 2019 ob 20:06 Novice

Ministrica za kmetijstvo je obljubila nov način boja proti goljufivim preprodajalcem sadja

Združenje sadjarjev je povabilo v Brda ministrico Aleksandro Pivec in ji predstavilo težave. Gostja je povedala, da bodo inšpektorji kmalu lahko odkrivali poreklo sadja z novo metodo.
Na številnih stojnicah prodajajo domnevno briško sadje. V bližnji prihodnosti naj bi inšpektorji dobili možnost takojšnjega preverjanja porekla sadja in zelenjave. Foto: RTV Slovenija / Eugenija Carl

Na povabilo Združenja briških sadjarjev je danes Brda obiskala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Pri pridelavi in prodaji sadja se Brici zadnja leta soočajo s številnimi težavami, ki jim niso več kos. Ministrici so zato izpostavili največje: kako zaščititi blagovno znamko briškega sadja, zakaj na italijanski strani lahko uporabljajo fitofarmacevtska sredstva, ki so učinkovita, v Sloveniji pa niso registrirana, in kako se boriti proti dežju ter toči.

Težave briških sadjarjev je ministrici predstavil predsednik tamkajšnjega združenja Radovan Jelina. Sadjarji se namreč čudijo, da čez mejo, v Italiji, uspešno zatirajo vinsko plodovo mušico s pripravki, ki so v Sloveniji prepovedani. "Problem je v conah. Mi namreč nismo v isti coni kot Italijani, zato smo omejeni pri uporabi nekaterih fitofarmacevtskih sredstev. Predlagali smo, da bi se te cone spremenile."

Ministrica je obljubila rešitev: "Tukaj smo fleksibilni. Če dobimo prošnjo, da obstajajo fitofarmacevtska sredstva, ki bi jih veljalo v Sloveniji registrirati, bomo to seveda naredili."

Radovan in Teja Jelina skupaj upravljata kmetijo na Humu. Številni kupci ne verjamejo, da je njuno sadje briško, je povedala Teja Jelina: "Na tržnici se moramo vedno dokazovati, prepričevati ljudi, da je to naše sadje, briško sadje."

Pivčeva je povedala, da pripravljajo posebno izotopsko analizo, s pomočjo katere bodo inšpektorji na kraju samem ugotovili izvor sadja: "To metodo razvijamo skupaj z raziskovalci na Institut Jožef Stefan. Metoda je v bistvu razvita, je v fazi testiranja in jo naši inšpektorji tudi že poskusno uporabljajo. Verjamem, da bo čim prej na voljo za redno uporabo, do takrat pa je treba poostriti inšpekcijske nadzore."

Sadjarje sta letos prizadela tudi močno deževje in toča, ki sta povzročila gnitje. "Vsega pridelka ne bo mogoče zavarovati s kemičnimi pridelki," je povedala ministrica: "Veliko pozornosti in seveda vlaganj bo treba usmeriti v preventivne ukrepe - postavitve različnih mrež, proti toči, proti škodljivcem ... Strinjali smo se, da bo treba v prihodnji finančni perspektivi nameniti več sredstev različnim oblikam zaščite."

V zvezi z zaščito pašnikov pred divjimi zvermi pa je ministrica povedala, da sta nujna dva ukrepa: večja zaščita kmetijske pridelave in reden odstrel, ki bo uravnaval populacijo na območju Slovenije.

Prispevek Nataše Uršič.


Zadnji prispevki