Trenutno se predvaja:
4. marec 2021 ob 12:29 Novice

Mitski park na stičišču Krasa in Brkinov

Še nekaj zaključnih del in sprejemni center Mitskega parka v Rodiku bo končan.
Foto: Mitski park Rodik / Kristjan Stepančič
Foto: Mitski park Rodik / Kristjan Stepančič

Mitski park opredeljujejo dve poti, kolesarska in pohodniška, številne kamnite skulpture in interaktivne točke, ki omogočajo obiskovalcem vstop v svet bogate nesnovne kulturne dediščine Rodika in okolice.

Kdaj bo park lahko sprejel prve obiskovalce, ki se bodo s prehodom mitskega praga, označenega na tleh pred vsako lokacijo, potopili v svet Lintverja, bab, Ajdov, škratov in štrig, je odvisno od uspešne zajezitve koronavirusa. Zdravstvena situacija je odprtje Mitskega parka vsaj za pol leta že zamaknila. Dela so namreč pri koncu, je povedala Valerija Pučko iz občine Hrpelje - Kozina: "Trenutno označujejo obe poti - Lintverjevo in Babino pot, tako da bodo obiskovalci našli vseh 12 točk na obeh poteh. Sprejemni center pa je zaključen."

Prvi, ki jih bodo izkušeni vodiči popeljali po Mitskem parku, bodo domačini: "Najprej si seveda želimo, da so prvi obiskovalci Rodičani, potem pa so tu vse okoliške šole, s katerimi smo že dogovorjeni za obisk. Otroci so največji izziv, ker zgodbe začutijo. To je izredno pomembno, da so otroci navdušeni in da so predvsem okoliški prebivalci tisti ambasadorji, ki bodo ponesli ime Mitskega parka v svet," še dodaja naša sogovornica.

Mitski park sodi v skupno čezmejno turistično destinacijo in se financira v okviru programa Interreg Slovenija Hrvaška. Na hrvaški strani je tak park v občini Moščenička Draga, kjer boste skozi glavna kamnita vrata stopili v svet Peruna, Mokoša in Velesa.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki