Trenutno se predvaja:
3. marec 2021 ob 08:44 Novice

MONG z razpisi blaži posledice pandemije

Občine z nepovratnimi sredstvi pomagajo gostincem in drugim gospodarskim subjektom, ki jih je prizadela epidemija.
Mestna občina Nova Gorica se je odločila, da v stiski stopi naproti gostincem in drugim gospodarskim subjektom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mestna občina Nova Gorica se je odločila, da v stiski stopi naproti gostincem in drugim gospodarskim subjektom. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Poleg države tudi lokalne skupnosti z nepovratnimi sredstvi skušajo blažiti posledice epidemije. Mestna občina Nova Gorica je tako tudi letos, že drugič, objavila tri razpise, tako za gostince kot druge gospodarske subjekte.

Mestna občina Nova Gorica je že lani razpisala 25 tisoč evrov nepovratnih sredstev za gostince, ki zaradi epidemije niso mogli poslovati. Zanimanja ni bilo veliko, vendar so razpis letos ponovili in sicer za vse gostince, ki od oktobra ne morejo poslovati. Vsem, ki imajo v uporabi javne površine, letne gostinske vrtove, bo povrnila stroške plačila odškodnine za uporabo. Razpis je že objavljen v uradnem listu in na spletni strani občine, skrajni rok za prijavo pa je 30. november. Ob tem pa bo MONG objavila še dva razpisa, je povedal podžupan Sašo Kogovšek: "Razpis za sofinanciranje investicij s prednostno obravnavo prav tistih prijavljenih subjektov, ki so v tej epidemiji najbolj oškodovani in tudi javni razpis za sofinanciranje komunalnega prispevka tistim, ki bodo v mestni občini gradili obrtni objekt ter objekt za razvoj turistične in razvojno raziskovalne dejavnosti." Koliko sredstev predvidevata oba razpisa? "Za ta dva razpisa je objavljenih 100 tisoč evrov za povračilo komunalnega prispevka in 175 tisoč evrov za sofinanciranje investicij," je še dodal naš sogovornik.

Najemniki poslovnih prostorov v občini Ajdovščina so za čas, ko niso mogli obratovati, oproščeni plačila najemnine, kar velja tudi za zunanje površine. Podobno so se odločili tudi v tolminski občini in občini Bovec.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki