Trenutno se predvaja:
14. januar 2020 ob 14:40 Novice

Morje lani rekordno poplavljalo

Da se gladina morja zaradi podnebnih sprememb dviga tudi v Jadranskem morju, so lanskega novembra in decembra, bolj kot v preteklosti, občutili prebivalci slovenskih obalnih mest. Pogostost poplav je bila namreč rekordna.
V prihodnjih desetletjih bi morje, po najbolj optimističnih napovedih, lahko poplavljajo 20-krat več kot lansko leto. Foto: Radio Koper
V prihodnjih desetletjih bi morje, po najbolj optimističnih napovedih, lahko poplavljajo 20-krat več kot lansko leto. Foto: Radio Koper

Izolane in Pirančane so na poplavljanje morja v novembru in decembru večkrat opozorile sirene. Morje se je najbolj razlilo 12. novembra, in sicer kar 73 centimetrov nad obalno črto. To je bila druga najvišja gladina morja v zadnjih šestih desetletjih. Poplavljen je bil velik del starega jedra Pirana, več ulic in trgov v Izoli, nekateri priobalni deli Kopra. Vodja oddelka za hidrološke napovedi na Arsu Janez Polajnar:

"Bila je zabeležena že višja plima, leta 1969, ko je morje segalo več kot 90 centimetrov nad obalno črto. Število, pogostost teh pojavov v letošnjem novembru in tudi v decembru, to pa je izjemen pojav."

Samo novembra je poplavilo 16-krat, torej so bilo najbolj izpostavljeni deli obale v manjšem ali večjem obsegu pod vodo več kot pol meseca. Ta dogajanja že nakazujejo, kako se bo gladina morja vedla v prihodnjih desetletjih, dodaja:

"Vse kaže, da zaradi vpliva klimatskih sprememb in segrevanja ozračja bo tudi srednja gladina morja vse višja, in nekako tako, kot je bilo letos v novembru, bi lahko bilo v naslednjih desetletjih povsem običajno."

V najboljšem primeru bo gladina severnega Jadrana višja za 30 centimetrov, v najslabšem pa kar za meter. Težave za prebivalce prinaša že optimistični scenarij. Obalna območja bi bila namreč več desetkrat dlje poplavljena kot danes, pojasnjuje oceanograf in fizik Matjaž Ličer z ARSA:

"Pri enem metru bi imeli pa že resne težave, ker bi lahko poplavljalo že ob običajnem plimnem ciklu. Skratka, na račun plimovanja bi imeli že poplave, tudi če ne bi imeli vetra, tudi če ne bi imeli padca pritiska, in tako naprej. Pri enem metru to pomeni vsak dan."

Dviga gladine morja zaradi ogrevanja ozračja ni več mogoče preprečiti. Lahko pa preprečimo najbolj črne scenarije. S takojšnjim odločnim ukrepanjem.

Lea Širok

Več o tej tematiki tudi v oddaji Morje in mi.

Zadnji prispevki