Trenutno se predvaja:
15. november 2019 ob 10:23 Novice

Morje spet poplavilo

V Izoli in v Piranu sta se še pred 8. uro sprožili opozorilni sireni. Pristojni v pripravljenosti.
Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Prešernovo nabrežje v Piranu je trenutno pod vodo. Gladina morja se še viša. Delno je poplavljen tudi Tartinijev trg, cesta ob mandraču je neprevozna.

V Piranu so vsi pripravljeni na visoko vodo, protipoplavne vreče so postavljene povsod, tudi v nekaterih notranjih ulicah. Kot nam je povedal poveljnik civilne zaščite Egon Štibilj so v zadnjih 24-ih urah razdelili 2500 vreč s peskom in 700 samonapihljivih vreč.

Na visoko plimo so pripravljeni tudi v Izoli, kjer je morje poplavilo Veliki trg in Sončno nabrežje. Stanje je zanekrat obladljivo, nam je povedal namestnik poveljnika občinskega štaba civilne zaščite Denis Udovič. Občanom svetuje nam spremljajo medije in poročila ARSO z napovedmi za naprej.

Poveljnik PGD Izola Tilen Božič nam je povedal, da so se gasilci na napovedane dogodke dobro pripravili. "Postavili smo vodne pregrade na kritične točke, kjer voda navadno vdira vmesto, jaške meteorne vode in kanalizacije smo prekrili s ceradami in obtežili, občanom pa smo razdelili vreče s peskom." Nekateri občani so se na poplave dobro pripravili, še vedno pa nekateri niso pripravljeni narediti nič za samozaščito, poudarja Božič.

V prihodnjih dneh bo plimovanje morja še povišano in bo večkrat preseglo obalno črto in poplavljalo. Močneje bosta povišani tudi plimi v petek ponoči, med 22. in 1. uro zjutraj, in plima v noči na nedeljo. Ob tem lahko morje ponovno poplavi.

Visoko plimovanje morja v noči na sredo je najhuje prizadelo Izolo in Piran, skupno pa so gasilci opravili okoli 60 intervencij. Po podatkih Arsa je bila torkova najvišja višina morja na merilni postaji v Kopru s 373 centimetri najvišja od novembra 1969.

L.Š., TL.


Zadnji prispevki