Trenutno se predvaja:
7. november 2018 ob 11:02Novice

Moški za rakom zbolevajo pogosteje kot ženske

November je s promocijo gibanja o zavedanju bolezni, ki prizadenejo predvsem moške, skozi leta postal movember.
Movember
Podporo nekajmilijonskemu gibanju mnogi kažejo z brki in s tem opozarjajo na to, da moški zbolevajo pogosteje kot ženske in so tudi slabše odzivni na preventivne presejalne programe. Foto: Guliver/Getty Images

Rakava obolenja so v porastu in terjajo vso našo pozornost, opozarjajo tudi v predsednik društva OnkoMan Gregor Pirc:

"Med moškimi je največ raka prostate. Vsako leto jih zboli približno 1500. Za rakom na modih pa zboli približno 120 moških. Ni tako pogost, je pa najpogostejši med mladimi, starimi od 18 in 30 let."

Bodi moški, spregovori! je geslo, s katerim v najbolj brkatem mesecu v letu nagovarja to društvo.

"Moški smo zaradi svoje ega in mačo podobe preveč hrabri, ampak na koncu pa izpademo strahopetci, ker največkrat gre moški k zdravniku šele, ko ga doma žena nažene. Zato je treba to spremeniti."

Treba je poslušati svoje telo in k zdravniku oditi pravočasno, še pravi Pirc. Zgodnje odkrivanje bolezni pomeni manj agresivno zdravljenje in večje možnosti za uspeh.

"Naše društvo vsekakor zaupa slovenski medicini in slovenskih zdravnikom. Želimo si le, da bi imeli za paciente več časa in da bi jih bilo več. Zdravnikov primanjkuje. In potem se ljudje obračajo na razne alternativce, ki izkoristijo čustveno nemoč pacienta, a čez pol leta ali eno leto se zadeva pokaže v vsej svoji grozoti."

In kot še poudarjajo v društvu: poiskati pomoč je znak moči in ne nemoči.

Mateja Brežan


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki