Trenutno se predvaja:
16. april 2019 ob 14:55Novice

Na Ajdovskem po prvi legalizirani gorsko-kolesarski progi

Ajdovščina je v sklopu nedavnega kolesarskega festivala dobila prvo legalizirano gorsko-kolesarsko progo. Ta je plod sodelovanja ajdovskega podjetja Fructal in kolesarskega kluba Črn trn ter pomeni začetek nastajanja novega kolesarskega parka.
Facebook/KK Črn Trn|
Foto: Facebook KK Črn Trn

Nova proga je pomembna pridobitev za vse gorske kolesarje, ki prisegajo na disciplino spust, pravijo v kolesarskem klubu Črn trn, kjer opozarjajo na problem legalizacije ostalih gorsko-kolesarskih poti. Teh je v ajdovski občini skoraj 30 kilometrov. Predsednik kolesarskega kluba Sebastjan Kodele:

"Kolesarji že zdaj pridejo in vozijo, čeprav stvar ni legalna. Problem je, ker so parcele v zasebnem lastništvu in bo nek kompromis treba narediti. Ker dejstvo je, da se tega ne da več ustaviti, kolesarjev, ker jih je vsak vikend veliko. Nek dogovor bo potreben, z državo, občino, lastniki. Upamo, da čim prej."

Legalizacija poti bi za lokalni klub pomenila tudi več možnosti za uradne treninge. "Kakšen dogodek več lahko narediš zaradi teh trailov. Konec koncev je pa lepo videti, da pride v dolino po 150, 200 kolesarjev. Da se urediti eno lepo kolesarsko destinacijo, kot vidimo odziv turistov je neverjeten, ko vidijo enkrat Vipavsko dolino."

Občina Ajdovščina je že začela s postopkom ureditve lastništva gorsko-kolesarskih poti. Te so že trasirali in poiskali lastnike zemljišč, po katerih so speljane. Župan Tadej Beočanin:

"Naslednji korak je ta, da skušamo z lastniki skleniti ustrezne dogovore, bodisi v smislu služnosti ali odprodaje teh zemljišč v delih, kjer potekajo te kolesarske poti. Želja je, da poti legaliziramo in namenimo v določenih delih samo kolesarjem, v določenih delih samo pohodnikom, da ne bi prihajalo do konfliktov med uporabniki narave."

Gorsko kolesarstvo je ena od temeljnih športnih panog, ki v Vipavsko dolino privablja vedno več obiskovalcev. Zato je po mnenju sogovornikov pospešeno ukrepanje občine dobrodošlo, predvsem v smeri zagotovitve varnih in legalnih pogojev za izvajanje te panoge.

Meta Škvarč


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki