Trenutno se predvaja:
9. julij 2019 ob 15:59 Novice

Na ankaranske plaže in dogodke poleti z brezplačnim avtobusom

V načrtih razvoja občine Ankaran je zmanjšanje prometne obremenjenosti na območju Krajinskega parka. V ta namen so že drugo leto zapored vzpostavili brezplačno avtobusno linijo od Svete Katarine do Lazareta.
Radio Koper
Občina Ankaran vzpostavila brezplačno avtobusno linijo od Svete Katarine do Lazareta. Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič
Radio Koper

S prvim julijem je z delom začela tudi naravovarstvena nadzornica. Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič

Poletje v ankaransko občino pritegne številne obiskovalce. Povprečno Ankaran beleži 300 tisoč nočitev letno, večino v času poletne turistične sezone. Ob tem se na plaže na tem delu obale odpravijo tudi dnevni kopalci. Tri velika brezplačna parkirišča so hitro zapolnjena in avtomobili zasedejo vse možne površine. Podžupanja Barbara Švagelj:

“Tam nekje od hrvatinskega središča do Lazareta, obrne, gre nazaj, pobira ljudi po plažah, oz. jih tudi pripeljena plaže, kar je seveda cilj. Tako, da se trudimo na ta način zaenkrat zmanjšat število parkiranih avtomobilov ob cesti, pa tudi na parkiriščih.”

S prvim julijem je z delom začela tudi naravovarstvena nadzornica, ki opaža, da bo navaditi obiskovalce na spoštovanje režima krajinskega parka pomembna naloga. Naravovarstvena nadzornica Neža Gregorič:

“Največ je parkiranja, oz. vožnje v naravnem okolju, torej izven cest in parkirnih površin, zato bomo temu namenili tudi največ pozornosti in bomo ustrezno opozarjali obiskovalce, da se ravnajo po varstvenih režimih parka, oz. pravilih ravnanja.”

Brezplačni avtobus vozi ves dan, od osmih zjutraj do 22ih. Poslužujejo se ga predvsem turisti in domačini, na občini pa upajo, da se ga bodo v večjem številu tudi enodnevni kopalci in da bodo avtomobili ostali zunaj parka na zato urejenih parkiriščih. Ankaranska občina je do zdaj edina občina na Obali, ki ima brezplačno linijo, prihodnje leto naj bi jo uvedla še izolska.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki