Trenutno se predvaja:
22. november 2020 ob 08:12 Novice

Na Cerju odslej tudi Kogojeva ikonična konja

Stalno umetniško zbirko v Pomniku miru na Cerju bodo jutri dopolnili z donacijo domačina, industrijskega oblikovalca in umetnika Oskarja Kogoja. Občini je namreč doniral skulpturi Venetskega konja in Lipicanca.
Foto: Oskar Kogoj
Foto: Oskar Kogoj

Mozaiku Slutnja groze pred kratkim preminulega Jožeta Spacala, umetniškima deloma Ples življenja in smrti ter Veter pozabe Rudija Španzla, se bosta jutri stalni zbirki pridružila še ikonična konja Oskarja Kogoja: zlati Venetski konj in beli lipicanec.

Tako najbolj obiskana turistična točka destinacije Miren Kras ob zgodovinskih zbirkah uspešno nadgrajuje tudi umetniški del. Direktorica zavoda za turizem občine Miren - Kostanjevica, Ariana Suhadolnik:

"V Zavodu in občini smo izredno veseli pobude Oskarja Kogoja, ki je ne nazadnje tudi naš ambasador, saj s svojimi deli in v svojem fokusu povdarja pomen narave kot naše najpomembnejše sopotnice in učiteljice. To nekako sovpada tudi s filozofijo trajnostnega razvoja. Hkrati so njegove umetniške stvaritve izredna dodana vrednost tudi Pomniku miru in dosedanjim zbirkam."

Oskar Kogoj je svetovni znani in priznani ustvarjalec, ki je prejel več kot 70 mednarodnih nagrad in priznanj za svoje delo. O odločitvi, da daruje dva konja, pa je povedal:

"Najprej zato, ker sem iz Mirna. Lipicanskega konja darujem zato, ker Kobilarna Lipica letos obeležuje 440-letnico obstoja. To je velik jubilej. Venetski konj je pa predhodnik, ki pa pomeni antično, predzgodovinsko civilizacijo naših ljudstev in kultur."

Simbolično svečanost ob donaciji bodo izvedli jutri, sicer pa dogodek prestavljajo v prihodnost.

Prihodnje leto bo na Cerju otvoritev doživela tudi stalna razstava 'Na zahodnem robu', ki jo pripravlja Goriški muzej.

Ingrid Kašca Bucik


Zadnji prispevki