Trenutno se predvaja:
8. julij 2019 ob 15:00 Novice

Na južni meji bo več policije in vojske. Država kupuje dodatno ograjo in drone.

Šarec je po srečanju s predstavniki Občine Ilirska Bistrica in civilne iniciative glede razmer na meji s Hrvaško napovedal večjo prisotnost policistov in tudi vojakov na meji.
Radio Koper/Jasna Preskar|
Premier Šarec je v Ilirski Bistrici napovedal več vojske, policije in ograj na južni meji. Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Predsednik vlade Marjan Šarec je skupaj z notranjim ministrom Boštjanom Poklukarjem in generalno direktorico policije Tatjano Bobnar obiskal Ilirsko Bistrico. S predstavniki občine in civilne iniciative se je pogovarjal o razmerah na meji s Hrvaško. Napovedal je večjo navzočnost policistov in tudi vojakov ter dodatno tehnično opremo, kot so droni in panelne ograje. Povedal je tudi, da za zdaj ne potrebujemo registracijskega migrantskega centra.

Šarec je poudaril, da varovanje južne meje poteka skladno s pričakovanji in da je policija pri prestrezanju ilegalnih migrantov uspešna. Razume pa tudi pomisleke prebivalstva:

Ugotovili smo in se dogovorili, da je potrebno še okrepiti policijsko prisotnost in nekatere druge ukrepe. Policija je že nakupila ali še bo novo tehnično opremo.

Na mejo bodo prišli tudi dodatni vojaki. Župan Ilirske Bistrice Emil Rojc upa, da bo država izpolnila obljube. Opozoril je, da se število nezakonitih prehodov meje povečuje.

Jaz sem tudi predsedniku vlade povedal, da je minister Poklukar že četrtič pri nas. Od takrat ko nas je obiskal prvič se je število nezakonitih prehodov državne meje podvojilo.

Notranji minister Boštjan Poklukar je potrdil, da je Ilirska Bistrica ena od občin, kjer je ilegalnih migrantov nekoliko več. Letos so sicer zabeležili že več kot 5300 nezakonitih prehodov meje. Velik problem predstavljajo tudi tihotapci ljudi:

Policija je letos prijela že več kot 130 tihotapcev in jih tudi uspešno procesirala. To je glavni problem ilegalnih prehodov in tudi velik zaslužek tihotapskih družb.

Pot od Grčije do Italije naj bi migrante, po ocenah policije, stala od 5000 do 7000 evrov, za prehod hrvaško- slovenske meje naj bi plačali od sto do tristo evrov. Tihotapci so večinoma tujci.

Jasna Preskar


Zadnji prispevki