Trenutno se predvaja:
22. januar 2020 ob 15:04 Novice

Na Kaninu načrtujejo novo krožno kabinsko žičnico

Mila zima marsikateremu slovenskemu smučišču ni naklonjena, na Kaninu pa štiri metre debela snežna podlaga omogoča idealne pogoje za smuko. Zadovoljni so tudi z obiskom. Trenutno potekajo tudi pogovori o izgradnji nove krožno kabinske žičnice.
Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak
Foto: Radio Koper/Mariša Bizjak

Od začetka zimske sezone v sredini decembra do danes so na Kaninu našteli že okrog 10 tisoč smučarjev. Krožno kabinski žičnici na Kanin bo sicer obratovalno dovoljenje poteklo leta 2022. Namesto podaljševanja dovoljenja Občina Bovec, lastnina smučišča, načrtuje gradnjo nove gondole. Župan Valter Mlekuž:

"Vemo, da na vse te vremenske razmere, vemo s kakšnimi težavami se ukvarjajo v drugi krajih, da je to edino smiselno vložiti."

Sodelujejo tudi s sosednjo Furlanijo-Julijsko krajino:

"Tudi na njihovi strani so izredno zainteresirani in tudi oni vedo, da Sella Nevea brez naše strani, Kanina, ne preživi. Pri nas, če bo država zraven, bo, drugače pa sama občina se take investicije ne more iti."

Občini pomaga tudi država, saj je ustanovila komisijo, ki bo zagotovila sredstva za obnovo žičnice. Direktor Javnega zavoda Sončni Kanin Rok Ovsenik:

"Samo upamo, da bomo skupaj z državo in Evropsko unijo našli vire financiranja, da bo Kanin ostal edino visokogorsko smučišče zaenkrat v Sloveniji."

Celotna investicija, ki je potrebna za obnovo, znaša okrog 50 milijonov evrov:

"Ne gre samo za novo kabinsko žičnico, gre tudi za vzpostavitev novih prog, da bomo lahko rekli, da sledimo trendom smučarske industrije."

Kanin je v zimski sezoni ključnega pomena za Bovec in celotno Posočje. Zato na Javnem zavodu za turizem dolina Soče menijo, da je potrebno smučišče ohraniti, saj bodo lahko le tako konkurenčni vse leto.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki