Trenutno se predvaja:
15. februar 2020 ob 07:00 Novice

Na Kaninu v letošnji sezoni že 18 hujših nesreč

Smučanje je zagotovo najbolj priljubljen zimski šport, a z naraščanjem priljubljenosti narašča tudi število smučarskih nesreč. Zato je tudi pri smučanju treba poskrbeti za svojo varnost in varnost smučarjev okrog nas.
Na smučišču Kanin. Foto: Mariša Bizjak
Na smučišču Kanin. Foto: Mariša Bizjak

Na Kaninu so v letošnji zimski sezoni zabeležili 31 nesreč, od tega jih je bilo 18 hujših, pri katerih je posredovala tudi policija. Pomočnik komandirja Policijske postaje Bovec Robert Horvat.

"Pretežno hude telesne poškodbe so se zgodile ravno izven smučišča, takrat, ko so smučarji smučali v bližini urejenega smučišča."

Nadzornik na Kaninu Martin Peternel dodaja.

"Na Kaninu je treba zelo dobro poznati teren, drugače pa kar boljše kakšnega vodiča najeti, ker je ogromno lukenj."

Poleg smučanja izven urejenih prog opaža, da je razlog za nesreče tudi neprilagojena hitrost in neprimerno smučarsko znanje. Opozarja tudi na utrujenost smučarjev.

"Kar opažam je, da se nesreče dogajajo predvsem proti koncu smučarskega dneva oziroma po kosilu. Koncentracijo je treba držati do konca, ne podcenjevati tudi zadnjih voženj."

V Alpski šoli Bovec varnega smučanja učijo že najmlajše. Otroci usvojijo pravilno ustavljanje in varno prehitevanje, pojasnjuje učitelj smučanja Jernej Skok. Glavna pa je kontrola hitrosti.

"Predvsem kar se tiče hitrosti, je pri otrocih treba biti malo bolj previden. Pri odraslih je že nekako neka avtomatska zavora, ki je pri otrocih ni. Je treba na tem delati."

Za varno smučanje je pomembno še upoštevanje desetih FIS pravil. Za otroke do 14. leta je obvezna tudi smučarska čelada, priporočljiva pa je tudi za odrasle smučarje.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki