Trenutno se predvaja:
5. avgust 2020 ob 08:42 Novice

Na mejo prihajajo italijanski vojaki

Italija naj bi na mejo s Slovenijo v kratkem poslala vojaške okrepitve, toda samo v funkciji zastraševanja tihotapcev z migranti. Tako je potrdila slovenska senatorka v rimskem parlamentu po obisku pri italijanski notranji ministrici Luciani Lamorgese.
Italijanska vlada nasprotuje kakšnemu koli zapiranju manjših mejnih prehodov na Videmskem, k čemur je pozval predsednik Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga. Foto: Reuters
Italijanska vlada nasprotuje kakšnemu koli zapiranju manjših mejnih prehodov na Videmskem, k čemur je pozval predsednik Furlanije Julijske krajine Massimiliano Fedriga. Foto: Reuters

Vse se je začelo z neofašisti iz stranke Casapound, ki so včeraj dopoldne zasedli dvorano deželnega sveta Furlanije-Julijske krajine in zahtevali izgon migrantov iz dežele. Senatorka Tatjana Rojc.

"Odgovorni za Civilno zaščito iz Gradeža, ki je tudi predstavnik združenja Casapound, je med to zasedbo dvorane kričal na glas, da bi sam streljal na priseljence."

Izgon migrantov in zaporo mejnih prehodov - zlasti manjših na Videmskem, ki jih čedalje pogosteje uporabljajo ukrajinski tihotapci beguncev s Srednjega vzhoda - je v teh dneh zahteval tudi predsednik obmejne dežele Massimiliano Fedriga. Situacijo ob meji je Rojčeva s strankarsko kolegico Deboro Serracchiani včeraj popoldne predstavila notranji ministrici Luciani Lamorgese.

"Ministrica Lamorgese nam(a) je povedala, da nima nobenega namena, da bi zaprla schengensko mejo med Italijo in Slovenijo."

Vlada se po besedah senatorke zaveda pomena pretočnosti meje, še zlasti zdaj, saj je bilo obmejno prebivalstvo v času omejitve gibanja zelo prizadeto. Toda Rim namerava na mejo s Slovenijo kljub temu poslati okrepitve.

"Omenila je, da bo ojačila prisotnost vojakov na glavnih mejnih prehodih, ampak ne gre nikakor za nobeno ofenzivo proti Republiki Sloveniji, nasprotno: gre bolj za opomin tistim, ki bi želeli ilegalno prevažati migrante."

Ministrica Lamorgesejeva je v pogovoru s senatorko Rojčevo sodelovanje s Slovenijo ocenila za odlično, zlasti vpričo odmevnega spravnega dejanja v Trstu 13. julija.

Janko Petrovec


Zadnji prispevki