Trenutno se predvaja:
13. marec 2019 ob 13:20Novice

Na okrogli mizi Digitalizacija otroštva o pomenu gibanja in postavljanju meja

Ali uporaba digitalnih tehnologij krepi ali hromi razvoj predšolskih otrok ter kakšna so priporočila za starše? Svoja opažanja in kaj kažejo raziskave so strokovnjaki različnih področij predstavili na okrogli mizi Digitalizacija otroštva v Izoli.
Radio Koper/Logout|
Okroglo mizo je pripravil izolski Center pomoči za zdravljenje od interneta Logout. Foto: Logout
Radio Koper/Logout|

Foto: Logout

V predšolski dobi otrok razvija različne sposobnosti, tako gibalne kot komunikacijske, zato je pomembno, da je deležen vsestranskih razvojnih spodbud, meni pediatrinja Marta Semič Maršič:

"Ne vidim ene smiselne potrebe, da bi otrok v tem zgodnjem razvojnem obdobju imel elektronsko napravo kot igračo, kot sredstvo za pomiritev in za zabavo, ker je veliko drugih možnosti in potreb skozi katere se lahko nauči bistveno več in bistveno lažje."

V razvojnem obdobju so v zadnjih letih v porastu težave na gibalnem področju, pravi pediatrinja: "Kasneje nekje osvajajo gibalne veščine in tudi pogosto napačne gibalne vzorce. To povezujemo s tem, da imajo premalo gibalnih spodbud."

Pri predšolskih otrocih beležijo tudi več govorno-jezikovnih odstopanj, je povedala defektologinja Mateja Gačnik iz Centra za komunikacijo, sluh in govor Portorož:

"V smislu tega, da jim moramo pomagati pri razvoju komunikacije, pri razvoju jezika, pri postavljanju določenih glasov."

Digitalna tehnologija je sicer tudi koristna, če je uporabljena v prid, pravi Gačnikova. Med primeri navaja večjezičnost: "Odrasla oseba govori nek drugi jezik in ne more ponuditi otroku ustreznega govornega vzorca v jeziku okolja. Takrat lahko ponudi preko tehnologije, z vključitvijo v vrtec in vse ostalo, interakcijo z vrstniki, pripomore k temu, da je otrok deležen ustreznega jezikovnega vzorca."

Na okrogli mizi so izpostavili pomen gibanja in postavljanja meja pri uporabi elektronskih naprav. Lorena Pahovič iz Logouta:

"Obvezno časovno omejiti in da se te naprave ne uporabljajo kar tako in predvsem ne za neko instant rešitev, ko je otrok lačen, žalosten, mogoče ko mu je dolgčas."

Pri tem pa, dodaja Pahovičeva, je ključen tudi zgled staršev.

Tjaša Lotrič


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki