Trenutno se predvaja:
16. oktober 2019 ob 15:00 Novice

Na pokopališču v Stari Gori odprli Park spominčic

Novogoriška mestna občina je na pobudo šempetrske bolnišnice uredila Park spominčic, kjer se bodo starši lahko poslovili od svojih prezgodaj umrlih otročičev.
Radio Koper
Park spominčic Foto: Radio Koper

Park so odprli ob včerajšnjem mednarodnem dnevu otrok, ki so umrli med nosečnostjo ali kmalu po rojstvu.

Pobudo za postavitev parka je dal šempetrski oddelek za ginekologijo in porodništvo. Predstojnica Barbara Kerkoč Rudolf:

"Jasno je, da se vsi starši zelo težko soočajo s tovrstnimi izgubami. V tem kontekstu jim moramo pomagati, da čim prej prebrodijo te krize. Starši t.i. 'dušic' razmišljajo malo drugače, kako je bilo na nek način tem otrokom odvzeto otroštvo in kako si zato želijo pokopa med drugimi otroki."

Starši, ki izgubijo otroka med nosečnostjo ali kmalu po porodu, o pokopu svojega otroka seveda ne razmišljajo, je povedala dipl. med. sestra Ruža Nanut, ki je z ginekologinjo Nedo Bizjak pobudnica omenjenega parka:

"Najbolj me je ganila izpoved kolegice, ki je povedala, da je pred leti izgubila otroka. Dejansko ni vedela, kaj narediti ko sem ji povedala, da je Park spominčic v zametku, se je zjokala."

Park spominčic obsega približno 15 kvadratnih metrov površine za raztros pepela, nahaja pa se na vzhodnem delu prve poljine pokopališča v Stari Gori. Boštjan Milavec iz novogoriške Komunale:

"Park spominčic je trenutno funkcionalen postavljen, je zid s kamnitimi marmornimi ploščami. Vsak najemnik groba, ki bo želel napisati ime, se bo obrnil k lokalnemu kamnoseku, ki bo izklesal ime in priimek. Zgolj samo to."

Prvi tovrstni park v Sloveniji - Park zvončkov je bil leta 2001 postavljen na ljubljanskih Žalah; dobili pa naj bi ga vsi kraji, kjer so porodnišnice.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki