Trenutno se predvaja:
30. maj 2020 ob 15:20 Novice

Na posoških planinah se začenja pašna sezona

Za Posočje je značilno, da ima še zmeraj žive planine, kamor kmetje v poletnem času odženejo krave na pašo. V poletnih mesecih bodo pašne skupnosti na planinah skrbele za pašo, molžo in sirjenje ter pridelovale sir in skuto.
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

V Posočju je 45 pašnih skupnosti. Pašna skupnost Zatolmin združuje sedem gospodarjev, ki so čez poletje krave preselili na tolminske planine. Najprej na planino Medrja, čez nekaj tednov jih bodo selili še na planino Sleme. Dela je med pašno sezono veliko, pove Aleksander Miklavič:

"Morajo biti vsaj štirje člani družine na planini, da se lahko molze, siri, žene na pašo, se pere sir. Vsa ta dela, vse je treba postoriti. Molža je dvakrat na dan in nimaš kaj, dela je veliko."

Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Tudi Mlekarna Planika iz Kobarida je krave na ekološkem posestvu Bogata v Bovcu preselila na pašo. Direktorica Anka Lipušček Miklavič:

"Kar je zagotovo boljše zanje in za nas, je obojestransko. Nedvomno se to, da so krave toliko časa zunaj, na paši, na prostem, odraža tudi v sami kvaliteti mleka."

Kmetje že gledajo proti koncu sezone. Letos bodo imeli nekaj težav s krmo, saj je bil prvi odkos trave zaradi suše slab. Sezono bodo tako podaljšali še na travnikih v dolini, je pojasnil Andrej Rutar.

"Po teh travnikih tu okrog, kjer je košnja že končana. Tukaj se poskuša potegniti do prve slane, ko zunaj že skoraj zmrzuje. Nato grejo krave v štalo in so tam do konca aprila."

Zatolminci so začeli pred leti vlagati v planine in jih obnavljati, kar je pripomoglo k temu, da se pašne skupnosti ohranjajo. Modernizacija pa daje upanje, da se bo pašništvo ohranilo tudi v prihodnje.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki