Trenutno se predvaja:
23. maj 2019 ob 09:54 Novice

»Na Prazniku češenj bo češenj dovolj!«

Največja briška turistična prireditev Praznik češenj je pred vrati. Sadjarji so nad zgodnjim pridelkom obupali, saj ga je vreme zdesetkalo. Do praznika v začetku junija naj bi že dozorele poznejše sorte.
Radio Koper/Nataša Uršič|
Praznik češenj je pred vrati. Zgodnjih češenj malo. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

Z zgodnjimi vrstami češenj Brici v zadnjih dvajsetih letih niso imeli takšnih težav kot letos. Najprej jih je razredčila burja, v preteklih dneh pa sozaradi dežja še popokale, je povedal terenski kmetijski svetovalec pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Matjaž Prinčič:

"Trenutno beležimo med 40-70 odstotki manj češenj. Toliko sadja v tem obdobju ne bo našlo mesta pri kupcih. Računamo pa, da se bo v naslednjih tednih vreme popravilo. Na Prazniku češenj bo češenj dovolj!"

V Brdih češnje rastejo na različnih nadmorskih višinah. Kar pomeni, da različne sorte stopajo v rodnost v različnem obdobju. Če je zdesetkana zgodnja sorta, poznejše niso.

"Srednje zoreče sorte so zrele konec maja oziroma prva dekada junija. Stabilnost teh češenj je boljša, ne pokajo toliko. Definitivno češnje bodo na tržišču. Ker resen sadjar si ne more privoščiti, da se ne pojavi na tržišču, saj ga izgubi."

Zgodnje češnje ne vsebujejo veliko sladkorja, zato jih sadjarji ne uporabljajo za predelavo v sokove ali marmelade temveč za žganjekuho, za prehrano živine oziroma za kompostiranje.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki