Trenutno se predvaja:
31. marec 2020 ob 12:16 Novice

Na Primorskem nove pozebe (še) ni bilo

Zaradi ohladitve je vse do nedelje napovedana nevarnost pozebe, vendar briški in vipavski sadjarji ne pričakujejo težav.
Mrzla jutra so v preteklem tednu marsikje povzročila veliko škodo v breskovih in mareličnih nasadih. Tudi ob morju, ko so 24. marca ob štirih zjutraj namerili minus 6 stopinj. Foto: Radio Koper
Mrzla jutra so v preteklem tednu marsikje povzročila veliko škodo v breskovih in mareličnih nasadih. Tudi ob morju, ko so 24. marca ob štirih zjutraj namerili minus 6 stopinj. Foto: Radio Koper

Za češnje in breskve, ki so v fazi cvetenja, je poskrbela burja, ki preprečuje pozebo. Sadjarji pa se že sprašujejo, kako bodo zaradi sedanjih izrednih razmer prodajali prve češnje, ki bodo dozorele že v začetku maja.

Potem ko je ohladitev prejšnji teden poškodovala predvsem marelice in zgodnje breskve, so v teh dneh v nevarnosti še češnje. Terenski kmetijski svetovalec v Brdih, Matjaž Prinčič, pove, da so prav sedaj v občutljivi fazi cvetenja.

"Temperature pod 10 stopinj Celzija jim ne ustrezajo. Posledica je lahko kasnejše odpadanje plodov, t.i. levke. Definitivno pa bomo morebitni odpad videli šele v naslednjih tednih."

Danes ponoči je pihala burja, termometer pa je pokazal tri stopinje nad ničlo, zato do pozebe ni prišlo. Tudi v prihodnjih dneh ne pričakujejo težav, pa čeprav naj bi se spet močno ohladilo.

"Napovedana je burja, to pa je tudi predpogoj, da do hudih pozeb ne pride."

Tudi v zgornji Vipavski dolini do pozebe ni prišlo. Pridelovalci češenj pa so zaskrbljeni in se sprašujejo, komu bodo letos sploh lahko prodali pridelek. Če bo letina povprečna, bodo Brici na sto hektarjih pridelali 300 ton češenj, kar pomeni 10 ton na dan. Kako jih bodo lahko prodali, se sprašuje Prinčič:

"Predvsem je to problem za zgodnje sadje, marelice in češnje; to sadje mora biti čim prej plasirano, ker ima krajši rok uporabe in tudi skladiščenje ima omejen učinek, to je sadež, ki mora čim prej v prodajo. Tukaj bodo sadjarji na preizkušnji s svojo iznajdljivostjo."

Prav zato v briškem Združenju sadjarjev že razmišljajo, kako bi pospešili prodajo, da bi čim več češenj čim hitreje prišlo do kupcev.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki