Trenutno se predvaja:
14. januar 2021 ob 12:20 Novice

Na Primorskem se po novem letu povečuje število otrok, ki se vračajo v vrtce

Vrtci so še vedno odprti le za nujno varstvo otrok, katerih starši so zaposleni in si varstva ne morejo zagotoviti na drug način. Na Primorskem je po novem letu opažen trend večanja števila otrok, ki se vračajo v vrtce.
Otroci pogrešajo sovrstnike, pravijo starši in pedagogi. Foto: BoBo
Otroci pogrešajo sovrstnike, pravijo starši in pedagogi. Foto: BoBo

V večini primerov zato, ker so starši prenehali z delom od doma ali so jih delodajalci poklicali na delo. Vzgojiteljice opažajo, da so otroci veseli ponovnega druženja. Zaznale pa so stiske pri otrocih s posebnimi potrebami. Gre za otroke, ki so sicer razvrščeni v redne oddelke vrtca, potrebujejo pa prilagojeni program in dodatno strokovno pomoč.

Kot je znano, v vrtcih že od oktobra lani velja prepoved zbiranja, vlada pa je na župane 'prevalila' odločitev, kateri otroci so upravičeni do nujnega varstva. Novogoriški vrtec obiskuje 650 otrok. Po sprejetju odloka je bilo vanje vključenih 10 odstotkov otrok, po novem letu se je v vrtce vrnilo skoraj 20 odstotkov vpisanih. Ti v tem starostnem obdobju še ne čutijo velikih stisk zaradi negotove situacije, razlaga ravnateljica Aja Trudn: "Strokovne delavke so v stiku s temi, ki so vključeni, pa tudi s tistimi, ki niso, prek IT tehnologije, da se med seboj vidijo. Otroci pogrešajo svoje vrstnike."

Ravnateljica koprskega vrtca Alenka Rušt je povedala, da so novembra oziroma decembra imeli v varstvu okrog 50 malčkov, zdaj jih imajo 70: "Večinoma nam starši povedo, da jih delodajalci pokličejo nazaj v službe ali spet zaženejo proizvodnjo ali si ne morejo več privoščiti čakanja."

Pri otrocih s posebnimi potrebami, ki potrebujejo prilagojeno izvajanje programa predšolske vzgoje in dodatno strokovno pomoč ter so vpisani v redne oddelke vrtca, pa se že občuti stiska, ker so doma. V vrtcu Koper je 30 takšnih otrok. Alenka Rušt: "Če se da, skušamo takim družinam pomagati in otroke vključiti v vrtec, če presodimo, da je to potrebno, čeprav starši niso v službi, a gre za dobrobit otroka."

V vrtcu Ajdovščina, ki deluje tudi na območju Vipave so po novem letu zaznali le rahel trend povečanega obiska. Ravnateljica Alenka Močnik to pripisuje dejstvu, da gre za podeželsko okolje, kjer pri varstvu pomagajo stari starši.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki