Trenutno se predvaja:
14. november 2019 ob 09:38 Novice

Na računalniku je bil neprekinjeno tudi 48 ur

Skupnost Srečanje na Kostanjevici pri Novi Gorici je danes odprla svoja vrata. Obiskovalci lahko spoznajo vsakdan fantov, ki se tam zdravijo različnih oblik zasvojenosti tudi nekemične.
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V kostanjeviški Skupnosti Srečanje je osem fantov, eden se odvaja nekemične zasvojenosti. V programu je dobri dve leti, začelo pa se je ob koncu osnovne šole:

"Imel sem težave z uporabo računalnika, predvsem igric, pornografije. Prisotna je bila tudi trava ", opisuje svojo sedemletno odvisniško izkušnjo 28-letni Vito iz Nove Gorice. Na računalniku je bil tudi po 48 ur skupaj:

"Iz sobe sem šel samo na stranišče. Niti zob si nisem umil. Jedel sem enkrat na dan, krožnik čokolina."

Nekemične in kemične odvisnosti običajno stopajo z roko v roki, dodaja laični terapevt Brane Miličevič in opozarja na najstniška eksperimentiranja s travo:

"To, kar se zdaj prodaja, niti ne veš, kaj kupiš, nimaš pojma, kaj je, vsebuje pa 20, 30, 40, tudi do 50 odstotkov THCja oziroma tudi čisti sintetični THC. To pa kuri možgane, možganske končiče, sive celice, sploh pri najstnikih."

Od 479-ih obravnavanih v novogoriškem Centru za zdravljenje zasvojenosti jih je približno polovica nekemičnih zasvojencev mlajših od 18-ih let. Miha Kramli o neurejenosti zdravljenja te vrste zasvojenosti:


"Nerazumljivo in zelo skrb zbujajoče je, da že ob logistiki, ki je, samo z dodatnim izobraževanjem osebja, bi lahko to pokrili. Vendar vedno naletimo na gluha ušesa."

Zato so začeli s pobudami za organizirano zdravljenje nekemične zasvojenosti po vsej državi.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki