Trenutno se predvaja:
9. avgust 2018 ob 16:23Novice

Na ribe v Soči v tem času preži tudi veliko krivolovcev

Ribiški čuvaji redno nadzirajo reko in pogosto odkrijejo ribiče brez dovolilnice ali s prepovedano opremo.
Foto: Radio Koper

V konici turistične sezone v Posočju ne manjka takšnih in drugačnih prekrškarjev. Poleg črnega kampiranja ob rekah ribiški čuvaji Ribiške družine Tolmin opažajo tudi porast krivolova. Nekateri tujci in domačini ne upoštevajo pravil in lovijo z napačno opremo, pogosto celo brez dovolilnice. Ta sicer stane 63 evrov na dan za "ujemi in spusti" oziroma 78 evrov za dovolilnico, ki omogoča odvzem največ treh rib dnevno.

Te dni smo pri kontroli ob Soči pod vasjo Gabrje naleteli na ribiško čuvajko Suzano, ki je povedala: "Dobili smo obvestilo, da se izvaja krivolov, zato smo kar trije čuvaji priskočili na pomoč. Potem pa še redno opravljamo nadzor ob reki Soči. Zdaj je ogromno turizma."

Dva Nizozemca sta lovila brez ribolovne dovolilnice z vijačenjem oziroma t.i blinkerjem, čeprav je dovoljeno le muharjenje. Le uro kasneje se je zgodba ponovila s francoskim turistom, je povedal vodja gojitveno-čuvajske službe pri Ribiški družini Tolmin, Tomo Sotenšek. Paleta izgovorov je po njegovih besedah pestra: "Da niso vedeli, da v njihovi državi to ni tako, pa da so samo malo prišli, samo malo vrgli, ampak tu pač ni izgovorov. Vsako izvajanje ribolova je treba plačati."

Ribiška družina Tolmin ima 16 čuvajev, vsi so prostovoljci. Velikokrat jih o prekrških obvestijo domačini in ribiči. Tudi Janko iz Zasavja, ki že več let hodi na ribolov v Posočje, jih pogosto opazi: "Kakšen, ki je s harpuno, zna priti blizu, tudi kak blinker." So bolj problematični tujci ali domačini? "In eni in drugi." Jih opozorite, pokličete čuvaje? "To, ja. Ker drugače za nas rib zmanjka."

Ribiški čuvaji lahko zasežejo tudi ribiško opremo. Težava pa je, ker niso prekrškovni organ, zato se vsaj s tujci raje poravnajo. "V primeru, da dobimo krivolovca brez ribolovne dovolilnice, računamo dvakratno ceno dovolilnice, ki jo mora krivolovec obvezno kupiti na uradnem prodajnem mestu," je povedal Sotenšek. Sicer sledi prijava ribiški inšpektorici. Globa za prekršek na področju sladkovodnega ribolova je v tem primeru 250 evrov, vendar se prekrški seštevajo. Če nekdo nezakonito upleni tudi ribo, ga bo drago stala. Po Pravilniku o odškodninskem ceniku za povračilo škode na ribah za kilogram soške postrvi denimo poleg kazni še dodatnih 120 evrov.

Prispevek Mariše Bizjak:


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki