Trenutno se predvaja:
11. januar 2021 ob 13:05 Novice

Na število razpoložljivih postelj bo vplivalo število zdravih sester

Po vdoru okužb na internistični oddelek se je danes v šempetrski bolnišnici sestal krizni štab.
Strokovna direktoriva Dunja Savnik Winkler je danes povedala, da tudi v prihodnjih dneh pričakujejo porast števila bolnih ljudi. Foto: Radio Koper/Katja Munih
Strokovna direktoriva Dunja Savnik Winkler je danes povedala, da tudi v prihodnjih dneh pričakujejo porast števila bolnih ljudi. Foto: Radio Koper/Katja Munih

Med zaposlenimi je trenutno 11 obolelih s področja zdravstvene nege in en zdravnik. Stanje v šempetrski bolnišnici je zaskrbljujoče, zato bodo v prihodnjih dnevih prednostno zdravili paciente glede na resnost njihovega stanja oziroma stopnjo nujnosti. Koliko jih bodo lahko sprejeli, bo odvisno od zdravih medicinskih sester.

Vdor okužb v tako imenovano belo cono internističnega oddelka šempetrske bolnišnice je povzročil reorganizacijo dela na bolnišničnih oddelkih in v ambulantnih dejavnostih. Strokovna direktorica Dunja Savnik Winkler pravi: "Odločujoče je število zdravih medicinskih sester. Na podlagi tega bomo sproti prilagajali posteljne kapacitete."

Strokovna direktorica je zato opozorila, da bodo zaradi vdora okužb spremenili sprejem pacientov. Tisti, ki bodo nujno potreboval bolnišnično zdravljenje, ga bodo dobili, nove pa bodo sprejeli glede na stopnjo nujnosti, saj sta internistični in kirurški oddelek zapolnjena s kritično bolnimi pacienti.

Prednosti imajo vsa akutna stanja, zlomi, poškodbe, onkološki bolniki in to potem pri načrtovanju večje operacije igra pomembno vlogo. Operacija, ki zahteva postoperativno vodenje v intenzivni postelji, mora biti tudi vnaprej planirana, da je za pacienta postelja zagotovljena, sicer se tak poseg lahko tudi za teden ali deset dni preloži.

V šempetrski bolnišnici je sicer na covidnem oddelku trenutno 38 bolnikov, šest jih je v intenzivni enoti, trije so na mehanski ventilaciji.

Vsi pacienti, ki so postali pozitivni znotraj internistične službe, ne izkazujejo bistvenega poslabšanja zdravstvenega stanja, tudi s strani covidne bolezni. Praktično vodilna je njihova osnovna bolezen, zaradi katere so bili sprejeti, covid je samo zraven in tako tudi ostane. Vdor okužb je posledica poslabšanja stanja v ožji goriški regiji, ki je pristala na petem mestu v državi. V bolnišnici zato pričakujejo naraščanje števila bolnih tudi v prihodnjih dneh.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki