Trenutno se predvaja:
26. januar 2021 ob 13:20 Novice

Na TV Slovenija dokumentarni film o Borisu Pahorju

Na predvečer dneva spomina na holokavst bo televizija Slovenija na svojem prvem programu danes zvečer predvajala BBC-jev film Mož, ki je preveč videl, v katerem je osrednja figura pisatelj Boris Pahor.
Osrednja figura dokumentarnega filma "Mož, ki je preveč videl" je Boris Pahor. Foto: BBC
Osrednja figura dokumentarnega filma "Mož, ki je preveč videl" je Boris Pahor. Foto: BBC

Leto dni po premieri na tržaškem filmskem festivalu, kjer je film vzbudil izjemno zanimanje, si ga bodo tako lahko ogledali tudi slovenski gledalci. Po lanskem tržaškem uspehu je bilo namreč zanimanje za film veliko in slovenska premiera težko pričakovana. Film ima dolgo zgodbo, saj je od prvih srečanj med tržaškim pisateljem in scenaristom ter producentom Marcom Ramseyem minilo kar nekaj let, odločilno besedo pa je imel avtor Alan Yentob, ki je o odločitvi, da posnamejo to zgodbo, dejal, da "/.../ je za BBC je normalno, da dela te vrste zgodbe. Vsako leto pripravimo nekaj podobnega, da se spomnimo holokovsta. Pogovarjamo se s preživelimi. Moj prijatelj Marc mi je pripovedoval o srečanju s Pahorjem. Bil sem očaran nad njegovo zgodbo, BBCju sem predlagal, da jo posnamemo."

Nekaj mesecev kasneje so ga že predvajali na britanski mreži. Film skozi Pahorjevo in še nekaj zgodb nosi univerzalno sporočilo o zlu, ki sta ga sejala fašizem in nacizem, osredotoči pa se tudi na taborišče Natzweiler Struthof. Ob premieri v tržaški Mieli je Boris Pahor znova poudaril, kako pomembna je skrb za narodno zavest. "/.../ biti mora zvest svoji narodni zavesti, mora jo braniti, otroke mora poučiti, da lahko narod ostaja. Če ne bo narodne zavesti, bomo izumrli. To mora mladina vedeti!"

Odkup avtorskih pravic za Slovenijo sta podprla Ministrstvo za kulturo in Mladinska knjiga.

Film si lahko do konca februarja ogledate tukaj.

Neva Zajc


Zadnji prispevki