Trenutno se predvaja:
13. marec 2019 ob 15:23Novice

Nadaljnje zniževanje temperatur lahko ogrozi pridelek sadja v Vipavski dolini

Nizke temperature v zadnjih nočeh in predvsem jutrih zaenkrat še niso pomembno prizadele sadnega drevja v Vipavski dolini, kjer so marelice, mandlji in zgodnje sorte breskev začeli cveteti. Pridelek pa lahko ogrozi nadaljnje zniževanje temperatur.
Radio Koper/Bobo/Karin Zorn|
Foto: Marelice so v tem obdobju najbolj občutljive, sadjarji si lahko pomagajo tudi z dviganjem temperatur v nasadih. Foto: Bobo/Karin Zorn

Marelice in zgodnje sorte breskev so zacvetele in nizke temperature v zadnjih dneh so po vsej verjetnosti že povzročile nekaj škode, čeprav se bo pokazala šele v prihodnjih dneh, pojasnjuje Vasja Juretič s Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica:

"O škodi lahko govorimo le na tistih nizkih najbolj izpostavljenih legah, kjer so temperature prišle krepko pod ničlo, drugače pa nekje na optimalnih sadjarskih legah, zlati za marelice, ki so večinoma posajene na višjih legah, škode ni videti. Jo bomo pa lahko ocenili v naslednjih dneh."

Marelice zdržijo do največ dve stopinji pod ničlo, odvisnosti tudi od relativne zračne vlage. Na nižje temperature pa cvetovi niso več odporni in pride do pozebe. Ukrepov za preprečevanje škode je več.

"Eden glavnih je oroševanje proti pozebi, vendar je sistemov za tak način zelo malo. Potem obstaja možnost kurjenja v nasadih, oziroma dvigovanja temperatur v nasadih. Obstajajo stroji, ki vpihujejo topel zrak. Nekaj možnosti je tudi glede uporabe sredstev za krepitev rastlin, vendar v tej fazi, ko nimamo še olistanih rastlin, ta zadnja metoda žal ne pride v poštev."

Druge sadne vrste trenutno še niso v občutljivi rastni fazi, tako da težav oziroma škode ni pričakovati. Na cvetenje se pripravljajo češnje in poznejše vrste breskev. "Nizke temperature nas lahko doletijo tudi še v aprilu in če se pojavijo, lahko pride tudi do pozebe," je še dodal Juretič.

Spominmo, lani so nizke temperature v marcu in aprilu pobrale tako rekoč celoten pridelek marelic.

Ingrid Kašca Bucik


Iščete ponudnika storitev na obali?
Brezplačno pridobite ponudbe in cene preverjenih ponudnikov

Pridobite cene in ponudbe


Zadnji prispevki