Trenutno se predvaja:
3. julij 2020 ob 18:10 Novice

"Naj ima vsak nekaj od tega!"

Domačini na Trnovski in Banjški planoti so se turistično povezali; obiskovalce vabijo, da si Planoto ogledajo z električnimi kolesi.
Foto: Katja Munih
Foto: Katja Munih

Ujemi utrip narave je povabilo domačinov na Trnovsko-banjško planoto. Ti so se prvič turistično povezali z namenom, da na Planoto privabijo obiskovalce, ki bodo lahko z električnimi kolesi obiskali tamkajšnje kmetije, naravne in kulturne znamenitosti, tam prenočili ter preizkusili kulinariko ali kupili lokalne dobrote. Sedem kolesarskih poti je primernih tako za rekreativce kot za družinske izlete ali pa za kondicijsko bolj pripravljene kolesarje.

Opis sedmih poti je moč dobiti v zloženki, ki je opremljena z zemljevidom in s podrobnim opisom. Predsednica Sveta turističnih deležnikov Trnovsko Banjške planote, Martina Gorjan Sulič: "Povezali smo se vsi ponudniki. Sobodajalci oziroma nastanitve, gostilne, turistične kmetije, pridelovalci sira, mesa, medu …. tako da smo zaokrožili vse, ki se na Planoti s čim ukvarjajo in bi jih obiskovalci radi s kolesi obšli in da se vsi vidijo v tem projektu, da ima vsak nekaj od tega. To je cilj tega projekta."

Foto: Katja Munih

Nad združevanjem ponudnikov je navdušen tudi Dejan Strgar, ki je pred leti v Grgarju odprl kamp: "Od te povezave vidim izreden napredek zato, da lahko gostu kaj ponudimo. Da bo vedel, kam lahko gre spat, kje dobi dobro hrano ali da bo vedel, kako lahko izkoristi prosti čas ali pa si samo spočije v naravi."

Tradicionalni gostje so Italijani, v poletnem času pa prihajajo z vsega sveta. Chris Wutte iz Beljaka je v Slovenijo pripeljal skupino kolesarjev. Povedal je, da vodi skupino desetih kolesarjev. V sedemdnevni turi, ki so jo poimenovali Gorska tura - TransSlovenija, zelo uživajo. Slovenija je majhna, lepa, z veliko gozdovi, številnimi živalmi, naravnimi lepotami. Med tujci še ni dobro poznana in nima množičnega turizma.

Turistično dogajanje na Trnovsko-Banjški planoti se bo povezalo v širšo destinacijo, je načrte za prihodnost pojasnila direktorica Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Erika Lojk: "Gre za lokacijo, ki ji pravimo raj za kolesarjenje in pohodnike. Še posebej po tej covidni situaciji, če se lahko tako izrazim, ljudje iščejo mir, sveži zrak in poleg tega, da se imajo »fajn«, tudi občutek varnosti. In vse to Planota omogoča."

Nova turistična ponudba Kolesarjenje po Banjški in Trnovski planoti je sofinancirana v okviru evropskega projekta Las v objemu sonca.

Nataša Uršič


Zadnji prispevki