Trenutno se predvaja:
10. september 2019 ob 07:56 Novice

Naj se soodločanje začne!

Koprska občina je začela postopke za oblikovanje proračuna, kjer bodo o porabi denarja soodločali občani. Na šestih območjih bo do 29.septembra zbirala njihove predloge.
Radio Koper
Borut Jerman je včeraj na Škofijah odgovarjal na vprašanja krajanov, kako pripraviti in prijaviti predloge. Foto: Alan Radin/Radio Koper

Občani soodločajo o porabi proračunskega denarja v marsikateri občini. Koprska se je letos prvič odločila za participacijo. Župan Aleš Bržan pravi, da gre eno izmed najbolj oprijemljivih oblik neposredne demokracije:

"Postopke je zelo enostaven. Prva faza je zbiranje pobud, pomeni da imajo ljudje možnost podati svoje ideje, tako preko računalniških sistemov kot tudi ročno na plano. Pobude naj bi bile vredne od 5 do 20 tisoč evrov in so vezane na območje v katerem živijo. Druga faza pa je glasovanje za te pobude. Vsi občani imajo možnost oddati svoje glasove in podpreti tiste pobude, ki sem jim zdijo najbolj primerne.

Občino so razdelili na 6 območij, ki združujejo po več krajevnih skupnosti. Od včeraj do sobote način zbiranje predlogov in postopek glasovanja predstavlja na Škofijah, v Marezigah, Šmarjah, Pobegih, Gračišču in v centru Kopru. Glasovanje o projektnih predlogih bo od 21. do 27. oktobra - pravico bodo imeli tudi nepolnoletni občani

"Ne glede na volilno pravico je prav, da damo tudi mlajšim generacijam možnost, da soodločajo o svojem prostoru saj navsezadnje bodo tudi oni tu živeli. Od 15-ega leta dalje imajo vsi možnost glasovanja."

Krajevne skupnosti bodo poleg denarja za izbrane projekte dobile denar tudi za druge načrte.

"V jeseni pričakujemo sestanke, kjer bodo predstavniki krajevnih skupnosti predstavili svoje prioritete in skupaj bomo pregledali kaj je izvedljivo v naslednjem letu."

Za projekte, ki jih bodo predlagali in izbrali občani, bo občina namenila skoraj pol milijona evrov.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki