Trenutno se predvaja:
21. januar 2020 ob 11:14 Novice

Najbolj ranljive skupine v Gorici dobile info točko

V okviru Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje je v Gorici poleg obravnave avtističnih otrok iz Italije in Slovenije začela delovati še info točka, namenjena najbolj ranljivim skupinam iz čezmejnega prostora.
Foto: EPA
Foto: EPA

V Gorici so pred kratkim odprli prenovljene prostore večnamenskega centra Polivalente v ulici Baiamonti, ki so namenjeni najbolj ranljivim skupinam iz vseh treh občin. Prebivalci Nove Gorice, Gorice in Šempetra-Vrtojbe lahko dobijo informacije o socialnih storitvah in programih nevladnih organizacij, ki delujejo in so na voljo v vseh treh občinah. Investicijo v znesku 82 tisoč evrov je financiralo Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje oz. EZTS GO v okviru projekta Salute-Zdravstvo.

Informacijska točka je prva od treh, ki bodo urejene v okviru projekta EZTS GO na območju čezmejnih občin. Druga bo v Skupnostnem centru v Novi Gorici, tretja pa v Občini Šempeter - Vrtojba. Podžupanja novogoriške mestne občine, Elena Zavadlav Ušaj:

"Odprtje prve informacijske točke predstavlja prvo referenco za posameznika, ki bo na enem mestu deležen informacij o celotnem naboru socialnovarstvenih programov in storitev na območju EZTS GO to je na območju Šempetra-Vrtojbe, Gorice in Nove Gorice, kar je unikum v evropskem prostoru."

Posamezniki, ki so se znašli v socialni stiski, bodo na informativnih točkah lahko izvedeli, kje dobijo ustrezno pomoč: "Tisti, ki se srečujejo s težavami, se lahko obrnejo na slovensko ali italijansko stran meje, torej ne glede na to, iz katere države prihajajo. Na tej točki dobijo informacije o dejavnosti slovenskih in italijanskih organizacijah, ki skrbijo za ranljive skupine."

Ko bosta postavljeni še v Novi Gorici in Šempetru, bodo info centri med sabo delovali usklajeno. Elena Zavadlav Ušaj: "Te točke bodo med sabo povezane tako, da bodo vedele za kapacitete pri nas v Gorici in Šempetru Vrtojba in hkrati v info točki v Gorici."

Novembra lani je v okviru istega projekta, EZTS GO Salute-Zdravstvo, v Gorici začela delovati čezmejna skupina strokovnjakov, ki obravnava slovenske in italijanske otroke z motnjami avtističnega spektra.


Nataša Uršič


Zadnji prispevki