Trenutno se predvaja:
16. april 2021 ob 13:29 Novice

Najprej obnova dotrajanega mostu čez Dragonjo, nato novogradnja

Slovenija in Hrvaška bosta skupaj zgradili nov most čez reko Dragonjo. Ministra, pristojna za promet, sta o tem danes podpisala sporazum.
Pred gradnjo novega mostu bodo starega najprej utrdili. Foto: Radio Koper
Pred gradnjo novega mostu bodo starega najprej utrdili. Foto: Radio Koper

A ker morajo most na mejnem prehodu Dragonja (Kaštel) najprej umestiti v prostor, se to ne bo zgodilo tako kmalu. Zato bodo sedanji dotrajan most čez reko prej utrdili.

Šest tisoč vozil dnevno, tudi tovornjakov, dnevno zapelje po mostu čez Dragonjo, v času poletne sezone tudi 11 tisoč. Konstrukcija je dotrajana, nevarna. Zato po dolgih letih pogovorov med državama odločitev za novogradnjo oziroma, še prej, obnovo. Minister Jernej Vrtovec pojasnjuje: "Če ne bi prišlo do sporazuma in obnove, bi morali omejevati število vozil, ki dnevno zapeljejo po mostu. Najprej moramo ojačati konstrukcijo in zagotoviti varnost."

Sledita umestitev v prostor in priprava državnega prostorskega načrta, stroške si bosta državi delili. Razpis za izvajalca gradnje pa bo, čeprav gre za zemljišče v Sloveniji, vodila soseda. Minister Oleg Butković ob tem dodaja: "Kar se tiče obnove mostu, se bo ta začela po koncu poletne sezone, trajala bo kakšne štiri mesece. Gradnja novega mostu se bo začela po pridobitvi dokumentacije in objavi razpisa, kar lahko pričakujemo prihodnje leto."

In kdaj se bodo lahko potniki do mejnega prehoda s slovenske strani zapeljali po hitri cesti, kot je to že mogoče s hrvaške strani? Minister Vrtovec o več kot desetletnem umeščanju hitre ceste od Kopra do Dragonje pravi: "To je predolga doba, samo to lahko komentiram."

Zdaj so, dodaja, tudi z obalnimi občinami dosegli dogovor, da bo to glavna povezovalna žila do južne sosede, ne pa hitra cesta Izola–Lucija.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki