Trenutno se predvaja:
14. avgust 2019 ob 14:23 Novice

Napovedane zapore na vipavski hitri cesti jezijo tamkajšnja župana

Deset let po odprtju hitre ceste med Vipavo in Razdrtim so domačini siti pogostih zapor in drugih omejitev, ki upočasnjujejo promet na tem odseku. Dars je napovedal, da bo zaradi meritev hitrosti vetra, prišlo do novih omejitev.
BoBo|Za varne ceste lahko največ naredijo vozniki sami.
Včeraj je minilo deset let od odprtja še zadnjega odseka hitre ceste po Vipavski dolini, to je najzahtevnejšega dela čez klanec Rebrnice med Vipavo in Razdrtim. Foto: BoBo

Povod za dopis Darsu so bile nekajmesečne zapore zaradi postavljanja testnih polj protivetrne zaščite in odstranjevanja cestninske postaje na Razdrtem, zdaj pa še napoved novih omejitev prometa po hitri cesti zaradi meritev hitrosti vetra, se pridušajo v zgornji Vipavski dolini. Župan Vipave, Goran Kodelja, o pozivu Darsu, naj poišče drugačne ukrepe ob meritvah burje:

"Pristali bi tudi na to, da bi se v času burje ti deli avtoceste zapirali oz., še bolje, da bi takrat z vozili, ki merijo hitrost vetra, vozili gor in dol po avtocesti in opravljali meritve."

Zaporam se ne bo mogoče izogniti, merilniki pa ne bodo samo na vozišču, pojasnjujejo na Darsu. Marjan Koler:

"Medtem bo opravljena tudi mobilna meritev, saj bo med pojavom burje tovorno vozilo z merilniki zapeljalo po trasi hitre ceste; tako bodo v enem tovrstnem poskusu opravili mobilne meritve."

Da župana malce prehitevata dogodke, pa meni Ivan Lemut, ki si že dolga leta prizadeva za protivetrno zaščito vipavske hitre ceste:

"To ni zapora ceste, ampak le zožitev in do kakšnih zastojev ne bi smelo priti."

Meritve ob postavljeni testni protivetrni zaščiti na vipavski hitri cesti naj bi Dars opravljal med oktobrom in aprilom, iskali pa bodo pet najmočnejših sunkov vetra.

Valter Pregelj


Zadnji prispevki