Trenutno se predvaja:
1. april 2020 ob 07:59 Novice

Napoveduje se katastrofalna ribiška sezona

Z lansko sezono so v ribiški družini Tolmin zadovoljni, prodali so okrog šest tisoč ribolovnih dovolilnic. Letošnja pa bo glede na trenutne izredne razmere bistveno slabša.
Ribiške družine napovedujejo katastrofalno sezona. Tujcev ni in jih verjetno še lep čas ne bo. Foto: arhiv Radio Koper
Ribiške družine napovedujejo katastrofalno sezona. Tujcev ni in jih verjetno še lep čas ne bo. Foto: arhiv Radio Koper

Ribiška družina Tolmin je pretekli vikend na rekah že zabeležila nekaj domačih ribičev. A kot opozarja predsednik ribiške družine Milan Berlot, se letos obeta slaba sezona, saj največ prihodka prinaša ribolovni turizem. Zaradi trenutnih razmer pa turistov ni.

"Nismo zabeležili nobenega tujega gosta. Domači ribiči, člani ribiške družine, pa so bili kar zainteresirani in je bilo vsaj prvi dan v soboto kar precej ljudi na vodi."

Ribogojnica Faronika iz Tolmina je sicer od januarja do marca v reke vložila dve toni šarenk in postrvi. Direktorica ribogojnice Urška Bizjak:

"Letno planiramo približno 15 ton, tako da vlagamo skozi celo sezono enakomerno, glede na pritisk na vode."

Letos niso prodali še nobene ribolovne dovolilnice, edini dohodek so članarine ribiške družine.

"Ti člani nam ne doprinesejo veliko prihodkov, saj imamo izredno nizke cene ribolovnih dovolilnic. Skupaj s članarino in obveznostmi za 15- oziroma 17-dnevni ribolov plačajo 200 evrov."

Berlot trenutno situacijo ocenjuje kot katastrofalno:

"Mi se do sedaj v celi zgodovini ribiške družine, kar pomeni več kot 70 let, nismo srečali s takšnim primerom. Za nas je to katastrofa, to je izpad najmanj polovice, če ne cele sezone."

Veliko izgubo je ribiška družina utrpela že pred poldrugim letom zaradi napada vidre na plemenke soške postrvi. Izpad se bo letos zaradi slabše sezone še povečal. Berlot zato upa, da jim bo tokrat na pomoč priskočila država.

Meta Škvarč


Zadnji prispevki