Trenutno se predvaja:
20. februar 2021 ob 14:08 Novice

Narodni skupnosti v prihodnje z enostavnejšim načinom izvolitve predstavnikov

Poslanci so pred dnevi potrdili zakon, ki spreminja meje volilnih okrajev.
Felice Žiža Foto: Osebni arhiv
Felice Žiža Foto: Osebni arhiv

Spremembe v ničemer ne spreminjajo obsega 11 primorskih okrajev v drugi volilni enoti. Državni zbor pa je sprejel tudi novelo zakona o volitvah v parlament in zadeva volitev predstavnikov dveh manjšin.

Spremembo sta predlagala poslanca manjšin Felice Žiža in Ferenc Horvath. Z njo sta želel poenostaviti sistema volitev predstavnikov madžarske in italijanske narodne skupnosti.

Veljavni sistem je bil namreč zapleten, je pojasnil Žiža: "To je lahko pomenilo tudi napake. Na glasovnici so morali označiti prednostni vrstni red in nato se mu je dodelilo končno število točk. In lahko se je zgodilo, da je nekdo, ki bi moral biti izvoljen, na zadnje mesto."

S spremembo pa uvajajo enokrožni večinski volilni sistem.

"Ne bo več razvrščanja in točkovanja vseh kandidatov. Potrebno bo le obkrožiti ime tistega, ki ga želimo voliti. Preprosto torej."

Prvič bodo pripadniki narodnih skupnosti volili na prihodnjih državnozborskih volitvah. Ali bi ta poenostavitev vplivalo na število volilcev, ki bodo odšli na volitve? Žiža meni, da najbrž ne. In pohvali dosedanjo volilno udeležbo:

"Na zadnjih državnozborskih in županskih oz. občinskih volitvah smo imeli povprečno 62-odstotno udeležbo. Da bi dosegli višjo, je skoraj nemogoče."

Žiža meni, da bi bilo zaradi tega novega načina volitev idealno število kandidatov za poslanca manjšin dva ali trije.

Tjaša Škamperle


Zadnji prispevki