Trenutno se predvaja:
10. oktober 2019 ob 10:42 Novice

Nastaja regionalna mreža služb za boljše duševno zdravje

Danes in jutri bodo v slovenski Istri potekali različni dogodki, ki ozaveščajo o pomenu duševnega zdravja in poudarjajo povezovanje različnih služb.
Radio Koper
Danes obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, ki je letos posvečen preprečevanju samomora. Foto: Šent

V zadnjih desetih letih strokovnjaki na področju skrbi za duševno zdravje ugotavljajo večje število obiskov pri osebnem zdravniku in specialistih zaradi anksioznih motenj, depresivnih občutkov, motenj spanja. Več je tudi težav zaradi posledic hudega stresa in alkohola. Raba antidepresivov je v porastu za kar 17 odstotkov. Skrbi tudi dejstvo, da je vedno več otrok in mladostnikov, ki potrebujejo pomoč. Natalija Korent iz koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje:

"Porast je zaznan zaradi obravnave hiperkinetičnih in pervazivnih motenj, avtizma, aspergerejevega sindroma. Motnje zaradi hudega stresa, prilagoditvene, anksiozne motnje in anoreksija. Te motnje naraščajo s starostjo.

Izboljšanje duševnega zdravja prebivalcev je eden od strateških ciljev Slovenije in Evropske unije. V okviru Resolucije o nacionalnem programu za duševno zdravje, ki je bila sprejeta lani, se bo med drugim razvijala tudi regionalna mreža služb s skupnostnim pristopom v regiji in bo vodena preko Centra za duševno zdravje, je povedala Korentova:

"Nastalo naj bi po Sloveniji 25 centrov za duševno zdravje, ki bi se delili na Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov in center za odrasle."

V Zdravstvenem domu v Postojni tak center že deluje. In za obisk ne potrebujete zdravstvene napotnice.

Vesna Potočar Godnič


Zadnji prispevki